Hirdetés

Ebola - Egészségügyi szükségállapotot hirdettek ki Guinea egyes részein

Egészségügyi szükségállapotot hirdettek ki Guinea öt régiójában, hogy rávegyék a lakosságot az ebola elleni óvintézkedések betartására.

ebola, fertőzés, járvány, óvintézkedés |

MTI Hírek12

Az intézkedésekre azért van szükség, hogy egyszer s mindenkorra sikerüljön megállítani a járvány terjedését, és mert a lakosság életének megóvásához szükséges óvintézkedéseket egyre kevésbé veszik figyelembe - mondta Alpha Conde, a nyugat-afrikai ország elnöke. Az új ebolás fertőzések száma az utóbbi időben jelentősen csökkent Guineában.

Az érintett part menti régiókban 45 napig tartó elővigyázatossági intézkedéseket vezetnek be. Amennyiben valahol újabb fertőzés gyanúja merül fel, az érintett kórházat szigorú vesztegzár alá helyezik és akár kijárási tilalmat is elrendelhetnek. Szigorítják a temetésekre vonatkozó előírásokat is, mert az ebolában elhunytak holtteste erősen fertőző.

A Guineával szomszédos Sierra Leonéban a hét végére kijárási tilalmat léptettek életbe, miután az utóbbi héten harminchárom új megbetegedést jelentettek.

Libériában, a harmadik olyan nyugat-afrikai országban, amelyet a legsúlyosabban érintett a jelenlegi ebolajárvány, pénteken meghalt az utolsó ismert ebolás beteg. Ebben az országban hetek óta ez volt az első ismert új megbetegedés. Legkorábban május első felében nyilváníthatják ebolamentessé az országot, ehhez ugyanis 42 napnak - a lappangási idő kétszeresének - kell eltelnie újabb beteg jelentkezése nélkül.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint az ebolajárvány 2013. decemberi kitörése óta több mint tízezren haltak bele a vérzéses lázba Afrikában, nagyrészt a kontinens három nyugati országában, Guineában, Libériában és Sierra Leonéban. A helyzet továbbra is Guineában a legrosszabb, ott fel sem lehet pontosan mérni az esetek számát.

ebola, fertőzés, járvány, óvintézkedés

2015-03-30 13:22:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop