Ebola: a túlélők vérsavója és interferon lehet a terápia

A WHO legújabb adatai szerint Nyugat-Afrikában eddig 2.240 ember betegedett meg ebola fertőzésben, összesen 1.229 meg is haltak. A túlélők ezt a halálos vírusfertőzést gyógyíthatják, ugyanis a jelenlegi lehetőségek közé tartozik a túlélők vérsavójával történő passzív immunterápia és az interferon kezelés.

Ebola, passzív immunterápia, interferon, vérsavó-ellenanyag | InforMed Hírek12   InforMed | Sarkady, L.

Az egyik hatásos gyógykezelést az ellenanyagok jelentik a vírusinfekciókkal szemben. Feltehetően ezeknek köszönheti az életét az a két amerikai is, akik mostanában lábadoznak az ebola fertőzésből egy atlantai (USA) izolációs osztályon. Mint közismert, mindkettőt, Kent Brantly orvost és Nancy Writebol misszionáriusnőt a kísérleti preparátummal, ZMappal kezelték, mely három géntechnikával előállított monoklonális antitest keveréke. Mivel a ZMappot dohánynövényből állítják elő, nagyobb mennyiség áll majd rendelkezésre a következő aratás után.

A szükséges ellenanyagot azonban nem feltétlenül a költséges géntechnikával kell előállítani. Régóta elérhető a helyszínen, Afrikában, méghozzá azoknak az embereknek a vérében, akik a fertőzést erős immunrendszerüknek (vagy szerencséjüknek) köszönhetően átvészelték. Vérük nagy mennyiségben tartalmaz védő antitesteket, és mint mondják, Brantley-é is, aki, mielőtt ZMappal kezelték volna, egy 14 éves lábadozó betegtől kapott vérátömlesztést.

Nem ő volt az első beteg, akinél a passzív immunizációt megkísérelték. 1976 novemberében az angliai Salisbury katonai laboratóriumában ebola vírussal, véletlen tűszúrás következtében egy laboráns fertőződött meg. Miután egy hét múlva lázas lett, interferonnal kezelték, ami után azonnal leláztalanodott. Amikor visszaesés következett be állapotában, a betegség harmadik napján, 450 ml-t kapott egy olyan szérumból, melyet a kutatók egy korábbi, zaire-i ebola járvány alkalmából egy túlélőtől vettek le. A munkatárs átmenetileg meggyógyult, azonban a tünetek visszatértek, ezért három nap múlva újra 30 ml, Szudánból származó savóval kezelték, mely szintén egy lábadozótól származott. Négy nappal azután, feltehetően saját ellenanyag termelésétől is támogatva, kigyógyult a betegségéből. Ezt az esetet egy évvel később a Brit Medical Journal (BMJ 1977; 2: 541-544) folyóiratban le is közölték.

1995-ben megint sikeresen alkalmazták a transzfúziót. Akkor Kikwitben, 540 km-re délkeletre Kinshasától, Kongó fővárosától, ebola járvány következtében 316-an betegedtek meg, akik közül meghalt 249 személy. A kevés túlélő között volt hét olyan beteg, akiket ott helyben transzfundáltak öt, a betegségből éppen kigyógyuló donor vérével. A véradóknál 37 – 65 nap telt el a betegség kezdete után. A recipiensek megbetegedésük 4.-15. napján kaptak 150 – 450 ml vért. Egy kivételével kigyógyultak a rendkívül súlyos ebola fertőzésből, amint ezt Robert Colebunders (Tropusi Intézet, Antwerpen, Hollandia) később a Journal of Infectious Diseases (1999; 179 Suppl 1: S18–23) lapban le is közölte.

Természetesen az esetismertetések egyáltalán nem igazolják a passzív immunizálás hatásosságát. Más halálos vírusbetegségnél, pl. veszettség esetén is hatásos ez a terápia (de veszettségnél csak a betegség tüneteinek fellépte előtt). Kínában a SARS-nál (Severe Acute Respiratory Syndrome; súlyos akut respiratorikus szindróma) is megkísérelték a szérumterápiát. Ezért a WHO-nál a lábadozók savójával történő kezelés ma már az engedélyezett lehetőségek közé tartozik, mely, amint ezt a Science megtudta, a terápia változatok között egészen a lista elején áll.

Már július végén tervezték, hogy túlélőktől levett véreket szállítanak az USA-ba, és ott magas biztonságú laboratóriumokban állatkísérleteket végeznek, azonban ez nem történt meg. Tekintve a halálesetek egyre növekvő számát, a legtöbb szakember az állatkísérletek mellőzését tanácsolta. Hogy ez megvalósul-e, az a következő hetekben derül ki.

Az interferon is szóba került, mint kezelési lehetőség az ebola ellen. A hepatitis-C kezelésében is hosszú ideje alkalmazzák, más alternatíva hiányában. Hogy az ebolánál is hat-e, még nem ismert. Eleanor Fish immunológus (Torontói Egyetem, Kanada) a múlt héten a Science-szel szemben, hevesen kiállt a bevetés mellett (és az ukrajnai Pharmunion BSV cég pedig felajánlott 60.000 adagot ingyen). Ezzel összefüggésben érdeklődésre tarthat számot egy új közlemény (Cell Host & Microbe, 2014; 16: 187–200). Eszerint az ebola nagyfokú patogenitása a vírusnak arra a képességére vezethető vissza, hogy meggátolja a szervezet saját interferon-termelését.

Ebola: Blutserum von Überlebenden und Interferone als mögliche Therapie
19. August 2014
© rme/aerzteblatt.de

| ebola, passzív immunterápia, interferon, vérsavó-ellenanyag
2014-08-23 20:22:44
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop