Gyorstesztet fejlesztettek ki az ebolavírus kimutatására

Egy ausztrál kutató új gyorstesztet fejlesztett ki az ebolavírus kimutatására, amely segíthet feltartóztatni a Kongói Demokratikus Köztársaságban a közelmúltban újonnan megjelent betegséget.

Ebola, ebolajárvány, Kongó, gyorsteszt | MTI Hírek13 | MTI
"Ez a vizsgálat mintegy 30 percet vesz igénybe. Egyszerű vérvétel után a mintát a helyszíne megvizsgálják, és az orvosok azonnal tudják, hogy az embereknek szükségük van-e kezelésre, megfigyelésre vagy karanténra - mondta Ameh James, az ausztráliai Sunshine Coast Egyetem (USC) kutatója, a gyorsteszt létrehozója.

A teljes tesztidő kulcsfontosságú tényező a betegség kezelésében, mivel a mintavétel után a pácienst hazaküldik és mintegy három napot kell várakoznia az eredményre.

Ezalatt könnyen megfertőzheti családját és másokat - magyarázta a szakember, aki a Virology Journal című folyóiratban mutatta be munkáját.

A szakember szerint most az a legfontosabb, hogy anyagi támogatást szerezzen kutatásaihoz, hogy a szükséges felszerelést eljusson az érintett térségekbe és kiképezzék az embereket azok használatára, ezzel megakadályozzák a fertőzés terjedését.

"Adatokat is fogunk gyűjteni ahhoz, hogy megszerezhessük a hatósági engedélyt a teszt használatára járvány esetén" - tette hozzá.

A vérzéses lázzal járó súlyos betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először.

A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, legvalószínűbb, hogy denevérek terjesztik. A fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés útján terjed. A betegség halálozási aránya egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány több mint 11 300 halálos áldozattal járt 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban az ebola újabb megjelenése az elmúlt napokban 23 ember életét követelte.

| ebola, ebolajárvány, kongó, gyorsteszt
2018-05-18 19:29:14
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop