Nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az Ebola járványt a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt, és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására.

Ebola, vírus, járvány, vírus | InforMed Hírek12   InforMed | MTI

Az ENSZ genfi székhelyű szakosított szerve szerint a járvány nemzetközi továbbterjedésének következményei "különösen súlyosak" lehetnek, tekintettel az Ebola-vírus fertőzőképességére. A járványban eddig csaknem ezren haltak meg négy nyugat-afrikai országban.

A WHO kétnapos genfi rendkívüli ülése után kiadott közleményében összehangolt nemzetközi akciót sürgetett a járvány megállítására.

A WHO hasonló vészhelyzetet hirdetett ki a 2009-es sertésinfluenza-járvány idején is.

Margaret Chan, a WHO igazgatója "a nemzetközi szolidaritásra való felhívásként" értékelte a szervezet közleményét, hozzátéve, hogy a világ sok országában remélhetőleg nem üti fel fejét a járvány.

"Az érintett országoknak egyszerűen nincs elég kapacitásuk egy ilyen méretű és összetettségű járvány kezelésére. Felszólítom a nemzetközi közösséget, hogy a lehető legsürgősebben nyújtson támogatást" - mondta Chan genfi sajtóértekezletén.

A szervezet szerint egyelőre nincs szükség nemzetközi utazási vagy kereskedelmi tilalomra.

Fukuda Keidzsi, a WHO egészségbiztonsági vezetője hangsúlyozta, hogy a fertőzött emberekkel szemben alkalmazott megfelelő intézkedésekkel meg lehet állítani a járványt. Ugyanakkor azt is leszögezte, hogy még hónapokba telhet az Ebola megfékezése.

"A helyzet valószínűleg romlani fog, mielőtt javulni kezdene. Felkészültünk arra, hogy a járvány még több hónapig súlyos lesz" - mondta Fukuda.

A WHO szerint az Ebola-járvány jelenlegi kitörése a legsúlyosabb, mióta csaknem 40 éve először diagnosztizálták a vírust embereknél. Ez részben annak következménye, hogy az érintett országokban törékeny az egészségügyi rendszer, és hiányoznak az emberi, pénzügyi források és megfelelő eszközök a járvány kezelésére.

"A helyzet nagyon súlyos, és eltérő attól, mint amit korábban láttunk. Nagyon sok helyen ütötte fel a fejét és terjed (a vírus), egyszerűen több szakemberre van szükség a helyszínen" - mondta Heinz Feldmann, az amerikai vírusos és fertőző betegségek intézetének vezető virológusa.

A WHO szerint már 961 ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt járványban. Az egészségügyi világszervezet legfrissebb adatai szerint csupán az elmúlt két napban 29 áldozatot szedett a halálos vírus. A fertőzöttek száma 68 új megbetegedéssel 1779-re nőtt.

A vírus ellen egyelőre nincs védőoltás, a fertőzött betegek mintegy fele meghal.

A görög egészségügyi minisztérium pénteken közölte, hogy egy Nigériából nemrég hazatért, Ebola-gyanús görög beteget vizsgálnak egy athéni kórházban. Egy nappal korábban a görög hatóságok közölték, maláriában szenved az a görög lakos, akiről a tünetei alapján azt feltételezték, elkaphatta az Ebola-vírust.

A Nigériából a németországi Frankfurt repülőterére érkező utasoknak információs csomagot osztanak ki a hatóságok a betegségről és tüneteiről.

Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa pénteken kijelentette, hogy az Európai Unió területein az Ebola-jelentette veszély rendkívül kicsi. "Ennek az az oka, hogy az EU-ba utazók közül viszonylag kevesen fertőződhettek meg az Ebola-vírussal, és amiatt, hogy a betegség csupán a fertőzött testnedveivel való közvetlen kapcsolattal terjed" - magyarázta a biztos. Hozzátette, azt is nagyon fontos figyelembe venni, hogy az európai térségnek nagyon fejlett egészségügyi és betegségmegelőzési rendszere van.

Mit jelent a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet?

A WHO 1969-ben fogalmazta meg, mit takar a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet: olyan "rendkívüli esemény", amely egy betegség elterjedésének veszélye miatt több országra nézve "közegészségügyi kockázatot" jelent, és emiatt "összehangolt nemzetközi válaszlépések" szükségesek. A betegségek mellett hasonló vészhelyzetet teremthetnek az atomkatasztrófák és a vegyi balesetek is.

A vészhelyzetet kinyilvánító, a WHO 194 tagországára nézve kötelező erejű döntést a genfi szervezet igazgatója hozza meg, aki egy négy nemzetközi szakértőből álló bizottság ajánlását veszi alapul a kihirdetéskor.

Amennyiben egy országban teljesülnek a "nemzetközi jelentőségű közegészségügyi vészhelyzet" feltételei, az érintett államnak ezt huszonnégy órán belül jelentenie kell az egészségügyi világszervezetnek. Ezután szakértők kikényszeríthető erejű ajánlásokat fogalmaznak meg arról, milyen intézkedéseket szükséges bevezetni a kikötőkben, repülőtereken vagy a szárazföldi határátkelőkön a veszély elhárítására.

A BBC brit köztelevíziónak Margaret Chan, a WHO igazgatója azt mondta, az intézkedéseket úgy hozzák meg, hogy azok az egyes országok vezetőit a legfelsőbb szinteken ösztönözzék cselekvésre.

Az elmúlt években az egészségügyi világszervezet csupán két alkalommal hirdette ki a nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet: 2009-ben a sertésinfluenza-járvány és 2014-ben a gyermekbénulás járványos kitörése miatt.

A WHO adatai szerint 2009 és 2010 között legalább 18 500-an estek a sertésinfluenza-járvány áldozatául. A végleges szám azonban ennél sokkal nagyobb lehet: egy nemzetközi kutatócsoport 2012 nyarán közölte, hogy a járvány során több mint 500 ezren vesztették életüket.

2014 májusában az egészségügyi világszervezet a gyermekbénulás globális elterjedésére figyelmeztetett. Legalább tíz országot, köztük Pakisztánt, Afganisztánt, Szíriát és Irakot érintett a nemzetközi egészségügyi vészhelyzet. A WHO arra hívta fel a figyelmet, ellenlépések híján lehetetlenné válik annak a célkitűzésnek a teljesítése, hogy 2018-ig végleg eltűnjön a gyermekbénulás.

A Közel-Keleten a világszervezet nagyszabású oltási kampányba kezdett, azonban a betegség terjedését egyelőre nem tudták megakadályozni, évek óta először például Brazíliában is felütötte a fejét. Pedig 2012 végére már majdnem sikerült leszámolni a betegséggel: az 1980-as évek végén még 350 ezerre becsülték a gyermekbénulásban szenvedők számát, ez azonban 2012 végéig 223-ra csökkent.

A világszervezet szerint az Ebola-járvány jelenlegi kitörése a legsúlyosabb, mióta csaknem 40 éve először diagnosztizálták a vírust embereknél. Ez részben annak következménye, hogy az érintett országokban törékeny az egészségügyi rendszer, és hiányoznak az emberi, pénzügyi források és megfelelő eszközök a járvány kezelésére.

A WHO szerint már 961 ember vesztette életét a márciusban Guineában kezdődött, azóta pedig Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt járványban. Az egészségügyi világszervezet legfrissebb adatai szerint csupán az elmúlt két napban 29 áldozatot szedett a halálos vírus. A fertőzöttek száma 68 új megbetegedéssel 1779-re nőtt.
| Ebola, vírus, járvány
2014-08-09 15:08:41
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop