Tucatnyi ember esett áldozatul Kongóban egy ebolához hasonló tünetekkel járó járványnak

Legkevesebb tizenkét ember életét követelte a Kongói Demokratikus Köztársaságban egy eddig ismeretlen eredetű betegség, amelynek tünetei az eboláéhoz hasonlatosak - közölte hétfő Donat Kibwana, az északkeleti fekvésű Beni városának vezető tisztségviselője.

Ebola, Kongó, fertőző betegség | MTI Hírek13 | MTI
Kibwana szerint a megbetegedések a Benitől 30 kilométerre nyugatra lévő Mangina településén voltak. A megfigyelt tünetek között említett lázat, hasmenést, hányingert és orrvérzést. Mint mondta, a vérmintákat már megküldték egy regionális laboratóriumnak.

Észak-Kivu tartomány igazságügyi minisztériuma szerint egy csapat helyi és külföldi szakember már útra kelt Manginába.

A kongói egészségügyi minisztérium július 24-én jelentette be a helyi ebolajárvány végét, miután nem tapasztaltak újabb megbetegedést az azt megelőző 42 napban. A közép-afrikai állam északnyugati tartományában áprilisban kitört járványban 33 ember vesztette életét, s több tucat megbetegedést jelentettek. Az ebolajárvány gócpontja a Benitől 1500 kilométerre nyugatra fekvő Mbandaka városában volt.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.

A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

| ebola, Kongó, fertőző betegség
2018-07-30 23:04:59
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop