Hirdetés

Újra megjelent az életveszélyes marburg-vírus

Alig két hónappal a legutóbbi ebolajárvány végét követően mutatták ki az erősen fertőző marburg-vírust Guineában, a déli Guéckedou prefektúrában egy időközben elhunyt beteg szervezetében, közölte hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

marburg-vírus, ebola, Afrika |

InforMed Hírek19   InforMed | Glanz, J.

Az első vizsgálatokat a Pasteur egészségügyi intézet végezte el Szenegál fővárosában, Dakarban. A pácienssel kapcsolatba került személyek után keresést indítottak. A marburg-vírus megfékezését hátráltatja, hogy az ország eközben küzd a koronavírus-járvánnyal is.

"Meg kell fékezni a marburg-vírust, mielőtt messze és távol elterjedne" - jelentette ki Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős igazgatója.

A marburg-vírus nagyon hasonlít az ebolára, és legvalószínűbb terjesztői szintén a denevérek lehetnek. A kór testnedvekkel terjed. A betegség magas lázzal, izomfájdalmakkal, vérhányással és belső vérzésekkel jár. 

A WHO szerint egyelőre nincsen engedélyeztetett antivirális gyógyszer, vagy oltás a marburg-vírus ellen.

1967 óta a marburg-vírus tizenkét nagyobb kitörését jegyezték fel Afrika déli, illetve keleti részein, de a mostani az első eset, hogy a kontinens nyugati részén is megjelent a kór. A WHO szerint a halálozási arány az eddigi járványok során 24 és 88 százalék között ingadozott, a vírustörzs és a járványügyi intézkedések függvényében.

marburg-vírus, ebola, Afrika

2021-08-10 11:25:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop