ÚJ

A WHO szerint véget ért a nyugat-afrikai ebolajárvány

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelenti csütörtökön, hogy véget ért Nyugat-Afrikában az eddigi legsúlyosabb ebolajárvány, miután megszűnt a betegség terjedése az utolsó, még érintett országban, Libériában is - derült ki a WHO szerdán kiadott közleményéből, amely szerint az utóbbi két évben több mint 11 ezer halálos áldozatot követelt a kór.


Meghalt az ebolával fertőzött libériai tizenéves

Meghalt az a 15 éves libériai fiú, akit a minap szállítottak kórházba ebolafertőzéssel - két hónap óta ő első beteg, aki belehalt a kórba a szeptemberben ebolamentessé nyilvánított nyugat-afrikai országban - közölte Francis Kateh tiszti főorvos kedden.


Újabb ebolamegbetegedések Libériában, másfél száz ember megfigyelés alatt

Százötvenhárom ember helyeztek megfigyelés alá Libériában, miután három embert fertőzött meg az ebola vírusa a két hónapja már ebolamentessé nyilvánított nyugat-afrikai országban.


Új ebolás megbetegedést regisztráltak Libériában

Újabb ebolás megbetegedést regisztráltak a korábban már ebolamentesnek minősített Libériában: egy tízéves fiút fertőzött meg a gyakran halálos kimenetelű kór - közölték a helyi egészségügyi hatóságok pénteken.


Ebola: szexuális úton is terjed

Legalább kilenc hónapig kimutatható az ebola vírus a betegségből felépült férfiak egy részének ondójában - derült ki a New England Journal of Medicine című amerikai szaklapban közölt kutatás előzetes eredményeiből. Az orvostudományi folyóiratban közzétett másik tanulmány szerzői kimutatták az első ismert szexuálisan átterjedt ebola fertőzést.


Válságos állapotban az ebolafertőzésen átesett brit ápolónő

Tíz hónappal gyógyulttá nyilvánítása után ismét válságos állapotban kezelnek Londonban egy skót ápolónőt, aki az év elején ebolafertőzésen esett át.


Egy hete nincsen új ebola fertőzés

Újabb, az ebolajárvány elleni küzdelemben elért sikerről számolt be az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Először a járvány 2014 márciusi kitörése óta, egy hétre visszamenően nem jelentettek új ebola megbetegedést Sierra Leonéban, Libériában és Guineában.


Ebola - Ismét karanténba helyeztek ötven embert Sierra Leonéban

Karanténba helyeztek ötven embert a Sella Kafta nevű faluban Sierra Leonéban, miután a hatóságok igazolták, hogy az ebola-vírusban elhunyt ott a múlt héten egy idős nő - közölte a helyi járványügyi központ (NERC) vezetője kedden.


Ebola vakcina

Teljes mértékben hatásosnak bizonyult a Merck oltóanyaga a halálos vírus ellen a nyugat-afrikai Guineában végzett klinikai tesztek során. A Merck gyógyszergyár és a New Link Genetics által szabadalmaztatott VSV-ZEBOV vakcinát több mint négyezer olyan emberen tesztelték, akik kapcsolatban voltak ebola vírussal fertőzött személlyel.


A ebola-vírus terjedését modellezték az SZTE matematikusai

Az ebola terjedéséről készítettek a megbetegedések számát nagy pontossággal előrejelző matematikai modellt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói. A Röst Gergely vezette csoport egyik fontos megállapítása, hogy a megelőző intézkedéseket nem szabad csökkenteni akkor sem, ha kevesebb az új fertőzés.


| | | | 5 | | | | | |

Web Design & Development Prowebshop