Vitaminkúra herpeszre

Kielégítő tápanyagellátás esetén a herpesz mértéke és a fertőzés tartama jelentősen csökkenthető. Ha a herpeszfertőzésre hajlamos beteg tápanyagellátása optimális, a vírus "sakkban tartható", tehát a fertőzött beteg is tünetmentes maradhat.

Akinek már egyszer is volt herpesze, biztosan nem felejti el fájdalmas tüneteit, amelyek sokszor hetekig is eltarthatnak. Ráadásul ha egyszer már volt, nagy valószínűséggel időről időre majd kiújul. Először csak azt érezzük, hogy feszül a bőrünk, majd égni és viszketni kezd, végül megjelennek rajta a fájdalmas hólyagocskák. A közhiedelem szerint a herpesz gyomorrontáskor vagy olyankor üti fel a fejét, ha valamitől undorodunk. Az, hogy ez téves elképzelés, s hogy a herpesz kiújulását hogyan kerülhetjük el, kiderül írásunkból.


HERPESZVARIÁCIÓK

A herpeszfertőzés különböző testtájékainkon okozhat kellemetlen tüneteket. Legenyhébb tünetei az ajakherpesznek vannak, s így érthetően ez gyógyul a leggyorsabban. A nemi szervek herpesze módfelett kellemetlen és fájdalmas, kezelése hosszabb időt vesz igénybe. A törzsünkön jelentkező herpesz hólyagjai gyakran észrevétlenül fejlődnek ki, és csak akkor tűnnek fel, amikor már fájdalmat okoznak. Az is előfordulhat, hogy a panaszok jelentkezésekor a hólyagocskáknak már nyomuk sincs.

Az első fertőzés lappangási ideje általában 27 nap, s gyakran már kisgyermekkorban, az anyai ellenanyag védelmének elmúltával lezajlik. Sajnos az első fertőzés nem vált ki egész életre kiterjedő védelmet.

MEGNÖVEKSZIK A TÁPANYAGIGÉNY

A herpesz általában stresszhelyzetekben, illetve a rejtetten fertőzött idegsejtek irritációjakor, például lázas fertőzéseket követően törhet ki rajtunk, de ugyanígy menstruációkor, erős napfény hatására, fertőző és daganatos betegségek idején, de immunelfojtásés hormonális és pszichés változások is kiválthatják.

A stresszhelyzet minden esetben megnöveli szervezetünk tápanyagigényét. Ha elégtelen a tápanyagfelvételünk, annak előbbutóbb az lesz az eredménye, hogy csökken az ellenállóképességünk, s ez ismét csak kedvez a vírus kitörésének.

Ha táplálékainkkal kevés kalciumot, magnéziumot, cinket, Bvitaminokat, C, E és A vitamint, továbbá szelént veszünk magunkhoz, jelentősen csökken az ellenállásunk a herpesszel szemben.

Immunrendszerünk gyengeségének következtében a herpesszel egyidejűleg gyakran kandidiázis (gombás fertőzés), stomatitis (szájnyálkahártya gyulladás) és tonsilitis (mandulagyulladás) is előfordul.

VITAMINOK HATÁSA A HERPESZRE
 • A C-vitamin és a bioflavonoidok A tünetek fellépése után a napi háromszori étkezés előtt bevitt 200 mg C vitamin csökkenti a herpeszkitöréseknek az esélyét. Egy nemzetközi tanul mányban azt vizsgálták a kutatók, hogy a C-vitamin és bioflavonidok miként hatnak a herpeszvírusra. A vizsgált 38 herpeszes beteg közül 14 esetében a vitaminbevitel a betegség időtartamát 9-ről 4,5 napra csökkentette!
 • A C-vitamin és a herpes zoster Egy másik vizsgálatban 327 herpeszosteres (övsömörös) páciens esetében 200 mg C vitamininjekció 3 nap alatt a tünetek teljes megszűnéséhez vezetett. Nyolc beteg közül heten az első injekció beadása után 2 órával jelentős fájdalomcsökkenésről számoltak be. Hólyagjaik egy nap alatt beszáradtak, és a bőrük 3 nap alatt teljesen meggyógyult.
 • A cink A laboratóriumi kísérletek szerint 100 mg cink bevitele gátolta a vírus fejlődését, míg 200 mg majdnem teljes mértékben leállította a szaporodást. Ha a herpesz kiújulása után a betegek 6 héten keresztül napi két alkalommal 100 mg cinkszulfátot és 250 mg C vitamint kaptak, a herpeszkitörések meghatározatlan időre teljes mértékben megszűntek
TERÁPIÁS JAVASLAT
 • C-vitamin naponta 2-6x1000 mg, plusz bioflavonidok
 • E-vitamin naponta 100-600 I.E.
 • Lysin naponta 3-4x500 mg
 • Cink, 100 mg, 2 hétig
 • Komplex B-vitamin naponta 3-4 alkalommal, étkezés előtt
 • Figyelem! Ha nem megfelelő a szervezet lysinellátása, akkor például a csokoládé, a földimogyoró, a diófélék, a magok és az őröletlen gabona elősegítik a herpeszvírus fejlődését!
MI SEGÍTHET MÉG?
 • Mentolos, citromfüvet, orbáncfüvet és kamillát tartalmazó szárító krémek, oldatok, paszták.
 • Fényterápia: a lézer és más biolámpák feje jelentősen felgyorsítja a sebgyógyulást, és elöli a vírusokat.
 • Immunerősítés: gyógynövényekkel (legyezőfű, sédkenderfű, bíbor kasvirág)
 • Sajátvérkezelés: 2-3 hétig heti 2-3 szor, majd fokozatosan ritkuló ütemben a vénából levett és izomba visszaadott saját vér az egyik legjobban bevált herpesz elleni módszer.
 • Homeopátiás szerek: a Rhus toxicodendron, a Sepia és a Natrium muriaticum a legjobban bevált herpesz elleni szerek.
HOL FORDULHAT ELŐ?

Herpesz esetén a bőrünk bepirosodik, először viszketést és feszülést érzünk, majd később nedvedző hólyagocskák alakulnak ki rajta. Ezek később pörkösödnek, és 8-10 napon belül hegmentesen gyógyulnak. Ilyenkor a nyirokcsomóink is gyakran megduzzadnak és érzékennyé válnak. A herpesz többnyire ugyanazon a helyen, általában az ajkakon (herpes labialis), a nemi szerveken (herpes genitalis), a törzsön (herpes zoster) jelentkezik, de gyakran kitör az arcon, a fülcimpán, a szemhéjon, s még a szaruhártyán is.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| herpesz, Vitaminkúra, vitamin, tápanyagellátás, fertőzés, infectio, infekció, hólyag, C-vitamin, Herpes labialis, Ajakherpes, Labialis herpes
2006-09-28 11:29:38


data-full-width-responsive="true">