Hirdetés

Egy antivirális szer nagy dózisban megakadályozza a herpesz kitörését

Ha valaki egész évben vírusölő gyógyszert szed, az biztosan megakadályozza a genitális herpesz kialakulását azoknál, akik már fertőzöttek.

herpesz, genitális, herpesz, antivirális, szer, famcyclovir |

The New York Times Health News Service   Medincorp

Egy 455 felnőttre kiterjedő tanulmány szerint, akiknek évente több mint hatszor jött elő a herpesze, akik szedték a famcyclovirt (Famvir néven kerül forgalomba) 11 hónapon át panaszmentesek voltak, szemben a placebót szedő csoport 7 hetes panaszmentességével. A tanulmány a Journal of the American Medical Association-ban jelent meg.

A nemi úton terjedő betegségek közül egy életre szól a genitális herpesz, amellyel a 12 év fölötti amerikaiak egyötöde fertőzött. Bőrön át fertőz genitális, orális van anális szex során. A nemiszervek környékén kis vízhólyagok jelennek meg, az első előforduláskor általában rossz közérzet, fáradtság és más influenza-jellegű tünetek kísérik, a továbbiakban a tünetek enyhülnek, évente néhányszor jelentkeznek.

A genitális herpesz kezelésére három gyógyszer létezik, a valacyclovir (Valtrex néven), a famcyclovir és az acyclovir. Mindhárom hatásos, a különbség köztük a beszedés gyakoriságában van. Mind az acyclovirról, mind a valacyclovirról bebizonyosodott, hogy, ha hosszú ideig szedik, hatékonyan gátolja meg a herpesz kitörését.

Mostanában a legtöbb beteget a betegség akut fázisában kezelik, de ''azoknál, akiknél gyakran jön elő a herpesz, a famcyclovirrel való elnyomó kezelés hatásos terápia, fájdalommentes, jobb életkörülményeket biztosít'' - mondja dr. Fancisco Diaz-Mitoma az ottawai Children's Hospital of Eastern Ontario orvosa.

A felmérésben a résztvevők vagy 125 mg vagy 250 mg famcyclovirt kaptak naponta kétszer, vagy 250 mg-ot háromszor naponta vagy placebót.

A famcyclovirt szedők csoportjában azok száma, akiken nem tört ki a herpesz, háromszor olyan magas volt, mint a kontrollcsoportnál.

A gyógyszert szedők évente átlag 2-nél is kevesebb kitörést jelentettek, szemben a placebót szedők évi 5-nél is valamivel több akut fázisával, jelenti a tanulmány.

A tanulmány új eredményei új választékkal bővítik a genitális herpesz már meglevő kezelési módjait, jelentette ki de. Michael V. Reitano, a Sexual Health c. magazin alapítója, a New York University Hospital orvosa.

Hozzátette még, hogy az elnyomó terápia nemcsak azokon segít, akiken évente többször jön elő a herpesz, hanem azokon is, akiknek kevesebb, de súlyosabb tünetekkel járó kitöréseik vannak.

A genitáis herpesz tünetmentes állapotban, a lappangási idő alatt is fertőz. Az új tanulmányt kísérő szerkesztőségi cikkében dr. Jeffrey P. Engel, a greenville-i East Carolina School of Medicine orvosa fölhívja a figyelmet arra, hogy az elnyomó terápián levő betegek is fertőzhetnek a tünetmentes korszakokban.

Megjelent: Medical Tribune News Service

herpesz, genitális, herpesz, antivirális, szer, famcyclovir

2002-07-31 21:59:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop