Új gyógyszerekkel a herpesz terjedése ellen

SAN DIEGO - Két új jelentés látott napvilágot a szexuális úton terjedő herpesz elleni küzdelem új megközelítéséről. Az elsőben az közlik, hogy állatkísérletek alapján remény van arra, hogy egy, a nemi aktus előtt használt krém meggátolhatja a herpeszvírus-fertőzést.

herpesz, kutatás | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

A kutatók azt jelentették, hogy amennyiben a krém emberek számára is hatékony lesz, a nőknek új módszer áll majd rendelkezésére a herpesz-fertőzés ellen.

A tanulmányban a kutatók, Nigel Bourne és dr. Lawrence Stanberry - mindketten a cincinnati gyermekkórház kutatói - azt tapasztalták, hogy az egerekbe vaginálisan behelyezett kémiai vegyület, a CTC-96 alkalmazásával egyetlen egér sem fertőződött meg a herpes simplex-2 vírussal (HSV-2). Még ha a krém mennyiségét drasztikusan csökkentették is az egereknek csupán a fele kapta meg a vírust, jelentették a kutatók egy az American Society for Microbiology által szponzorált konferencián.

Az ohiói kutatóknak arra nézve is vannak adataik, hogy a krém a vírussal való találkozás után is meggátolja a fertőzést, bár ezek a kutatások még csak kezdeti stádiumban vannak.

Egy másik tanulmány arról számol be, hogy bizonyos tradicionális kínai gyógyszerek mérsékelik a betegség tüneteit.

Spencer Lee és Song Lee, a kanadai Nova Scotia Queen Elizabeth II Health Sciences Center kutatói azt tapasztalták, hogy a közönséges gyíkfű (Prunella vulgaris) kivonata enyhíti mind a HSV-1, mind a HSV-2 tüneteit.

Ez az anyag, amelyet Kínában hagyományosan sebek nyugtatására használnak, meggyorsítja mind a gentiáliákon, mind a szájon kialakult herpesz okozta sebek gyógyulását, állítják a kanadai kutatók. Szerintük a szer kétféle módon hat: meggátolja, hogy a vírus a sejteken belül növekedjék, és azt is, hogy sejtekhez kötődjék. A kezelés ígéretes, mondták a kutatók, különösen olyan betegeknél, akik rezisztensek lettek más készítményekkel szemben.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| herpesz, kutatás
2002-07-31 22:28:46
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop