Herpes zoster: A Biontech és a Pfizer vakcina fejlesztést jelentett be

A mainzi székhelyű Biontech gyógyszergyár és amerikai partnere, a Pfizer közösen akarnak vakcinát fejleszteni a herpes zoster ellen.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Ez lesz az első olyan mRNS technológián alapuló vakcina, amelyet már a koronavírus elleni oltás után  használtak. A klinikai vizsgálatok a tervek szerint ez év második felében kezdődnek.

A Robert Koch Intézet (RKI) szerint Németországban évente körülbelül 300 000 embernél alakul ki övsömör, körülbelül öt százalékuk súlyos. Létezik egy standard oltás inaktivált vakcinával, két adagban.

A cég tájékoztatása szerint az új vakcina a Pfizer által kifejlesztett antigén technológiát és a Biontech mRNS-eljárását használja majd. A két cég meg akarja osztani a fejlesztési költségeket, valamint a jövőbeni termékeladásokból származó bruttó nyereséget.

"Ezzel az együttműködéssel mindkét vállalat fel akarja használni know-how-ját és erőforrásait egy új, mRNS-alapú oltóanyag kifejlesztésére az övsömör ellen" - mondta a Biontech vezérigazgatója és társalapítója, Ugur Sahin. A cél egy "előnyös kockázati profillal és nagy hatékonyságú" mRNS vakcina kifejlesztése.

A koronavírus vakcinához hasonlóan a Pfizer is megkapja a jogot, hogy a potenciális oltóanyagot világszerte forgalmazza, kivéve Németországot és Törökországot, ahol a Biontech rendelkezik majd a forgalmazási jogokkal, valamint néhány, még nem meghatározott fejlődő országban. 

| herpes zoster, övsömör
2022-01-06 16:05:52
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop