Még mindig sok a bárányhimlős beteg

A hatékony és biztonságos védőoltásokat még mindig kevesen adatják be, pedig a tüdőgyulladást és agyvelőgyulladást is okozó bárányhimlő-fertőzés, vagy a rotavírus okozta kiszáradás, amely világszerte évente félmillió áldozatot követel, csaknem teljesen megelőzhető a vakcinákkal.

övsömör, herpes zoster, bárányhimlő, rotavírus, védőoltás, övsömör, rotavírus | InforMed Hírek14   InforMed | Richter, Sz.

Több mint 13 ezer bárányhimlős beteget regisztráltak 2016 első negyedévében Magyarországon. A magas esetszám hátterében főként az állhat, hogy a szülők többsége tájékozatlan a kisgyermekkori fertőzésekkel kapcsolatban, és ahány védőnő és gyerekorvos, annyi álláspont létezik a védőoltásokat illetően.

A lázzal és viszkető, vörös kiütésekkel járó bárányhimlő súlyosan ragályos betegség: az egy háztartásban élők között 87%-os, a kórházi osztályon 70%-os fertőzési aránnyal bír, az átlagos lappangási ideje 14 nap.

Gyakori tévhit, hogy a felnőtteket nem veszélyezteti a bárányhimlő, pedig bárki megfertőződhet, akinél gyermekkorban nem alakult ki immunitás a betegséggel szemben. A második vagy harmadik családtag fertőzése ráadásul sokszor súlyosabb lefolyású, és tüdőgyulladáshoz vagy agyvelőgyulladáshoz is vezethet.

A várandós kismamák fokozottan veszélyeztetettek, a bárányhimlő magzatkárosító hatása a terhesség első trimeszterében a legnagyobb.

Ezen túlmenően a kisgyermekeket érintő fertőzések közül a rotavírust is fontos kiemelni, amely naponta akár több mint húsz alkalommal okozhat hányást vagy hasmenést a babáknál. A vírus okozta súlyos kiszáradás évente körülbelül 2 millió kórházi kezelést és csaknem félmillió áldozatot követel világszerte.

A bárányhimlő elleni oltás az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió több tagállamában is része az állami oltóprogramnak: az Egyesült Államokban a bevezetést követő első 8 évben az áldozatok száma 115-ről 16-ra csökkent, a megbetegedések aránya pedig 88%-kal mérséklődött.

Magyarországon jelenleg sem a bárányhimlő, sem a rotavírus elleni vakcina nem szerepel a kötelező oltások között, pedig a legújabb vakcinák csaknem teljes körű védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben.

A bölcsőde és az óvoda megkezdésekor természetes, ha a gyors lefolyású fertőzések miatt többet betegeskednek a kicsik, a bárányhimlőhöz vagy rotavírushoz hasonló súlyos fertőzéseket viszont kifejezetten fontos megelőzni.

Létezik olyan bárányhimlő elleni védőoltás, amely (bár minden esetben kétoltásos sémában oltandó) a klinikai vizsgálatok szerint az első dózis után 94%-os, a második dózis után pedig 98%-os védelmet nyújt, és akkor is hatásos, ha a szervezet már találkozott a bárányhimlő-fertőzéssel, de 3 napon belül beadják az oltást.

Rég elfeledett vírusfertőzések is kiújulhatnak a védőoltások visszautasítása miatt.

A védőoltásokkal kapcsolatban továbbra is számos tévhit él, ezért sokan félnek a vakcinák beadásától - az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azonban továbbra is hangsúlyozza, hogy az oltással kapcsolatos kockázatok összehasonlíthatatlanul kisebbek és ritkábbak, mint maguk a fertőző betegségek és azok szövődményei.

A szülői aggodalmak forrása gyakran az a tévhit, hogy a vakcinák élő vírust tartalmaznak, és a védeni kívánt szerven fejtik ki a hatásukat. Pedig az oltások az adott vírusnak csupán a legyengített változatát vagy egy kórokozóhoz hasonlító anyagot tartalmaznak, amely képes megtanítani az immunrendszert a védekezésre.
Egy-egy oltás megtagadása nem csak az érintett családok számára jelent veszélyt, hanem a környezetükre is, hiszen emiatt olyan vírusok is újra megjelenhetnek, amelyeket az oltási programoknak köszönhetően korábban már legyőztünk.” – tette hozzá.

| övsömör, herpes zoster, bárányhimlő, rotavírus, védőoltás
2016-06-02 14:00:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop