Hirdetés

Övsömör (herpesz zoszter)

Az övsömör (herpesz zoszter) olyan vírusfertőzés, mely a bőrön igen fájdalmas, folyadékkal telt hólyagok megjelenésével jár. Az övsömört ugyanaz a herpeszvírus okozza, mint a bárányhimlőt.

övsömör, herpesz zoster, bárányhimlő |

InforMed Hírek30   InforMed

Az első varicella zoszter vírusfertőzés, mely akár bárányhimlő is lehet, úgy végződik, hogy a vírus behatol a gerincvelői és agyidegek ganglionjaiba (idegsejttest-csoportok), és itt lappang tovább. Az övsömör mindig az illető ideggyök(ök) ellátási bőrterületére korlátozódik (dermatómák).

Előfordul, hogy a vírus soha többé nem okoz tüneteket, vagy hogy évek múlva újra aktiválódik. Az övsömör akkor alakul ki, ha a vírus reaktiválódott. Ez néha a szervezet immunitását csökkentő egyéb betegségek, pl. AIDS vagy Hodgkin-kór, vagy gyógyszerek hatására következik be, de leggyakrabban nem derül ki a kiváltó ok.

Az övsömör kiújulása nem feltétlenül jelenti azt, hogy a háttérben egy jelentős betegség zajlik. A betegség bármely életkorban előfordulhat, de 50 év felett a leggyakoribb.

Tünetek és szövődmények

A betegség tüneteinek kialakulását bizonyos esetekben 3-4 napig tartó rossz közérzet, hidegrázás, láz, hányinger, hasmenés és vizeletürítési nehézségek előzhetik meg. Mások a megfelelő bőrterületeken fájdalmat vagy egyszerűen csak bizsergést és viszketést tapasztalnak.

Ezután vöröses karimájú, apró, folyadékkal telt hólyagcsoportosulások alakulnak ki. A hólyagok az ideg által ellátott bőrterületnek csupán egy részét foglalják el. Leggyakrabban a törzs bőre érintett, és többnyire csak az egyik oldalon, egyidejűleg azonban egy-egy hólyagocska máshol is előfordulhat. Az érintett terület bármely ingerrel szemben, még a finom érintésre is nagyon érzékeny; a fájdalom igen heves lehet.

A hólyagok megjelenésük után kb. 5 nappal kezdenek beszáradni és pörkösödni. A pörkösödés megkezdéséig a hólyagok tartalmazzák a herpesz zoszter vírust, mely fogékony egyénre való átvitel esetén bárányhimlőt okozhat. A nagy bőrterületeket elborító vagy 2 hétnél hosszabb ideig is fennálló hólyagok esetén az immunrendszer zavarára kell gondolni.

Övsömör lezajlása után általában életre szóló immunitás alakul ki, a betegség az esetek kevesebb mint 4%-ában újul ki. A betegek többsége maradványtünetek nélkül gyógyul, de előfordulhat a bőr hegesedése, mely kiterjedt lehet, még akkor is, ha másodlagos bakteriális fertőzés nem lépett fel. Az arcideg szemet ellátó ágának érintettsége súlyos tüneteket okozhat.

Kórisme

A hólyagok megjelenése előtt nehéz lehet felismerni a betegséget, de a törzs egyik oldalán, bizonytalan csíkban fellépő fájdalom hasznos útmutató lehet. A fájdalom az érintett ideg lefutásától függően utánozhat féregnyúlvány-gyulladást (appendicitis), vesekő vagy epekő okozta panaszokat, vagy vastagbélgyulladást.

Az övsömör hólyagocskái majdnem azonosak a herpesz szimplexben megjelenőkkel, ez utóbbi elváltozások azonban máshol, sokkal kisebb bőrterületeken keletkeznek, sokkal kisebb számban, és általában ugyanott újulnak ki.

A diagnózis szükség esetén laboratóriumi vizsgálatokkal igazolható.

Kezelés

A herpesz zoszternek még mindig nincs biztosan megfelelő terápiája.

Sem a kortikoszteroidoknak, sem pedig egy magas varicella zoszter ellenes antitesttartalmú savónak nincs hatása a már kifejlődött övsömör ellen. A bőrelváltozások tartamának csökkentésére, főleg a károsodott immunrendszerű egyéneknél, vírusellenes szereket, pl. aciklovirt vagy famcikclovirt lehet adni. A másodlagos bakteriális felülfertőzések megelőzése érdekében a bőrt tisztán kell tartani.

Aszpirin vagy a kodein ideiglenesen csökkenti a fájdalmat, a fájdalom miatt fellépő alvászavarok esetén hasznos lehet. Gyermekeknél az aszpirint a Reye-szindróma veszélye miatt kerülni kell.

övsömör, herpesz zoster, bárányhimlő

2024-02-14 19:49:51

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop