Lehet, hogy a majomhimlő világjárvány lesz? Nem valószínű

A mai napig több tucat megerősített és gyanús esetet jelentettek világszerte, néhány esetben nem nyilvánvaló az eredete, ami azt jelenti, hogy a vírus észrevétlenül terjed.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Healthline

Egyre nagyobb aggodalomra ad okot a majomhimlő, legalább hat országban több tucat megerősített esetet azonosítottak, és napról napra újabbak jelentkeznek. Íme, amit eddig tudunk:

Mi az a majomhimlő?

A majomhimlő vírus által okozott betegség, amely általában Közép- és Nyugat-Afrikában majmok között terjed, de időnként átugrik az emberekhez is, kisebb járványokat okozva.

A betegséget először 1958-ban észlelték laboratóriumokban majmokon. Az első emberi esetet a mai Kongói Demokratikus Köztársaság területén azonosították 1970-ben.

Hány eset van a jelenlegi járványban?

A közzététel időpontjában világszerte 109 majomhimlős esetet erősítettek meg vagy gyanítottak .

Az Egyesült Királyságban kilenc megerősített eset van, többnyire Londonban. Portugáliában 14 megerősített és 20 gyanús eset van, míg Spanyolországban hét megerősített és 24 gyanús eset. Olaszországban két gyanús eset van, míg Belgiumban két gyanús és egy megerősített eset van. Franciaországban és Svédországban egy-egy megerősített eset van.

Az Egyesült Államoknak egy megerősített és egy gyanús esete van. Kanadában egy megerősített és 21 gyanús eset van. Ausztráliában egy megerősített és egy gyanús eset van.

Ezek az esetek a jéghegy csúcsát jelenthetik. Valószínűleg szélesebb körben elterjedt, mint amit jelenleg észlelünk.

Összefüggenek az esetek?

Ez még nem világos. A majomhimlő vírus jelenleg emberről emberre terjed azokban az országokban, ahol ismertek a megbetegedések. Ezek a legutóbbi esetek, valamint az Európa-szerte előforduló esetekről szóló jelentések megerősítik a kezdeti aggodalmat, miszerint a majomhimlő elterjedhet közösségeinken belül.

Hogyan terjed?

A WHO szerint „a majomhimlő terjedhet kilélegzett nagy cseppecskék útján, valamint fertőzött bőrelváltozásokkal vagy szennyezett anyagokkal való érintkezéssel”. Egyesek ezt úgy értelmezhetik, hogy a vírus a levegőben terjed, de a WHO nem használja ezt a kifejezést.

A CDC kijelenti: „Az emberről emberre történő terjedésről úgy gondolják, hogy elsősorban nagy légúti cseppek útján történik. A légúti cseppek általában nem haladhatnak messzebb,1-2 méternél, ezért hosszan tartó szemtől-szembe való érintkezésre van szükség.”

A vírus általában nem terjed könnyen az emberek között, a kockázat a folyamatban lévő járvány közepette „alacsony marad”. A majomhimlő a fertőzött személy által használt ruházattal, törölközővel vagy ágyneművel való érintkezéssel is terjedhet.

Nem tekinthető  szexuális úton terjedő fertőzésnek, de szex közben a bőrrel érintkezve továbbadható.

A majomhimlőt fertőzött vadon élő állatok is elkaphatják Nyugat- és Közép-Afrika egyes részein. Ez akkor fordulhat elő, ha megharapják, vagy ha megérinti az állat vérét, testnedveit, foltokat, hólyagokat vagy pörkösödést. A majomhimlőt egy fertőzött állat rosszul főtt húsának elfogyasztása is átadhatja.

Mik a tünetek?

A majomhimlő első tünetei közé tartozik a láz, a fejfájás, az izomfájdalmak, a hátfájás, a nyirokcsomók duzzanata, a hidegrázás és a kimerültség.

Kiütések is kialakulhatnak, jellemzően először az arcon, majd a test más részein, beleértve a nemi szerveket is. A kiütés kezdetben bárányhimlőnek tűnhet, mielőtt pörkösödés alakulna ki. 

Mennyire halálos?

A majomhimlő általában enyhe, a legtöbb ember kezelés nélkül néhány héten belül felépül.

A CDC szerint Afrikában a majomhimlő halálos lehet 10-ből 1 embernél, aki elkapja a betegséget. A majomhimlőnek azonban két fő típusa van: a kongói és a nyugat-afrikai törzs. A WHO szerint az 1:10 adat a kongói törzsre vonatkozik, a nyugat-afrikai törzs pedig körülbelül 100 bejelentett esetből 1-ben halálos.

Azoknál a betegségeknél azonban, amelyeknek a tünetei lehetnek enyhék, sok esetet nem fedeznek fel, a halálozások aránya a fertőzöttek között lényegesen alacsonyabb lehet.

A WHO szerint a majomhimlős gyerekeknél gyakrabban lesznek súlyosan megbetegedve, mint a felnőtteknél. A terhesség alatti fertőzés szövődményekhez is vezethet, beleértve a halvaszületést is.

Vannak kezelések vagy oltások?

Igen. A tecovirimat vírusellenes gyógyszert (amelyet Tpoxx márkanéven is árulnak) Európában jóváhagyták a majomhimlő, a himlő és a tehénhimlő kezelésére. Állatkísérletekben a tecovirimat jelentősen növelte a majomhimlőt kapott állatok túlélési arányát.

Létezik egy Jynneos nevű vakcina (más néven Imvanex és Imvamune), amelyet az Egyesült Államokban és Európában jóváhagytak a majomhimlő és a himlő megelőzésére 18 év felettieknél.

Ezen túlmenően, azoknak, akik elég idősek ahhoz, hogy csecsemőként lettek oltva a himlő ellen, védelmet kell biztosítani. 

Voltak már járványok Afrikán kívül?

Afrikán kívül több majomhimlő-járvány is előfordult, de általában csak néhány esetet érint, és nagyon korlátozott helyi terjedéssel. 2021-ben például az Egyesült Királyság három esetet jelentett egy háztartásban, amelynek egyik tagja Nigériába utazott. 2018-ban egy Nigériából érkező személy két emberre terjesztette a vírust az Egyesült Királyságban.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi járvány a valaha volt legnagyobb?

Nem, Afrikában voltak nagyobb járványok. Például 2001-ben és 2002-ben 485 esetet és 25 halálesetet jelentettek a Kongói Demokratikus Köztársaságban, ahol a vírus jelen van a majmokban.

2017-ben és 2018-ban 122 megerősített vagy valószínű esetet jelentettek Nigériában, hét halálesettel. Valószínűleg sok esetet nem jelentenek be.

Lehetséges, hogy ezt a járványt a majomhimlő egy új törzse okozza?

Ez ismeretlen marad. Az a tény, hogy számos országban olyan sok esetet jelentettek, minden bizonnyal arra utal, hogy ez a törzs jobban átvihető, mint mások. De a véletlen események elősegíthetik a vírus szélesebb körű elterjedését, például egy „szuperterjesztő” által.

Lehet ebből újabb járvány?

A várakozások szerint ez a járvány megfékezhető kontaktkövetéssel, mint minden korábbi majomhimlő-járvány. Az Egyesült Királyság oltóanyagot kínál azoknak a kapcsolattartóknak, akiknek magas a fertőzési kockázata, hogy megakadályozzák a vírus továbbterjedését.

Bár a kutatók nem zárják ki teljesen a járvány lehetőségét, egyáltalán nem tartják valószínűnek. Fontos, hogy ezt ne hozzuk egy szintre egy új koronavírussal.

Egyes kutatók korábban arra figyelmeztettek, hogy a majomhimlő egyre nagyobb veszélyt jelent. „A majomhimlő jelentős emberi kórokozóként való megjelenése vitathatatlanul reális forgatókönyv” – áll egy 2018-as tanulmányban.

| majomhimlő
2022-05-22 14:18:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop