Majomhimlő: A kevésbé veszélyes nyugat-afrikai törzs terjed

Az első 3 vírusgenom szekvenálása azt mutatja, hogy a jelenleg mintegy tucat országból jelentett majomhimlő betegségeket a kevésbé veszélyes nyugat-afrikai vírusváltozat okozza.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: india.com

Május 21-ig 92 megerősített esetet és 28 gyanús esetet jelentettek a WHO-nak 12 olyan országból, ahol a majomhimlő nem endémiás. Ezen kívül további 46 betegség fordult elő Nigériában december 15. óta.

A vírust, amelyet Ausztráliában, Európában és Észak-Amerikában általában csak utazással összefüggő betegségként figyeltek meg, és rendkívül ritkán valószínűleg Nigériából importálták. Ezt már néhány beteg utazási anamnézise is jelezte, akik betegségük előtt a nyugat-afrikai országban tartózkodtak.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ, a lisszaboni Portugál Instituto Nacional de Saúde és az antwerpeni Trópusi Orvostudományi Intézet által az elmúlt napokban közzétett első 3 genom megerősíti, hogy a vírus a majomhimlővírusok (MPXV) nyugat-afrikai csoportjába tartozik. A 3 genom hasonlósága azt is mutatja, hogy a betegségeket ugyanaz a törzs okozta.

Nyilvánvalóan a vírus, amely általában csak rövid fertőzési láncot képez az emberekben, a homoszexuális férfiak bizonyos csoportjaiban fordult elő.  Az MPXV egyike azon DNS-vírusoknak, amelyek az RNS-vírusokkal, például a SARS-CoV-2-vel ellentétben ritkán mutálódnak. Évente csak 1-2 nukleotidot cserélnek ki.

A genomvázlatok első elemzése azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban, Izraelben és Szingapúrban 2018-ban és 2019-ben szekvenált vírusok aminosav-szekvenciája megváltozott, amikor néhány utazással összefüggő eset előfordult.

A mutációknak a vírus viselkedésére gyakorolt lehetséges hatásait még mindig vitatják a virológusok. Jelenleg kevés bizonyíték van arra, hogy a vírusok virulenciája vagy patogenitása megnövekedett volna.

Az MPXV átterjedhet egyik emberről a másikra sérülésekkel, testnedvekkel, légúti váladékkal és szennyezett anyagokkal, például ágyneművel való szoros érintkezés révén. A WHO szerint a lappangási idő általában 6-13 nap, de 5-21 nap is lehet.

A betegség általában magától elmúlik, és a veszélyes lefolyás elsősorban gyermekeknél, terhes nőknél vagy immunhiányos betegeknél fordul elő. A halálozás a nyugat-afrikai változat esetében 3,6%, míg a Kongói-medencében elterjedt változat 10,6%-a. A WHO-nak nincs tudomása  halálesetekről a jelenlegi járványban.

Ennek ellenére óvatosan kell eljárni. Ez elsősorban az átvitelt érinti. A fertőzés kockázata az elmúlt években növekedhetett, mivel a világ 40 vagy 50 év alatti lakossága már nem részesül a korábbi himlőoltás által nyújtott védelemben.

Az esetek kevés ismert részlete szerint főként fiatalabb, himlő elleni védőoltással nem rendelkező férfiak betegedtek meg. A legtöbb betegnél az elváltozások a nemiszervek, végbélnyílás és a száj körüliek voltak. Ez a szexuális érintkezés során történő átvitelt jelzi.

A WHO azt tanácsolja, hogy a betegség gyanúja vagy megerősítése esetén mindenkit el kell különíteni mindaddig, amíg a bőrsérülések pörkösödnek és leválnak, és új hámréteg nem képződik.

Minden olyan személy, akinek megmagyarázhatatlan akut bőrkiütése van, gyanús esetnek minősül. A himlőre jellemző a bőrfoltok időrendi kialakulása a papulákon, hólyagokon, pustulákon és egy végső pörkösödés. Jellemző, hogy az elváltozások minden érintett testrészen azonos fejlettségi stádiumban vannak.

A WHO szerint az alábbi tünetek vagy jelek közül legalább egynek jelen kell lennie az alapos gyanúhoz: fejfájás, akut láz kezdete (>38,5 °C), nyirokcsomó megnagyobbodás, izomfájdalom, hátfájás vagy súlyos gyengeség.

A bőrkiütésekkel járó egyéb betegségeket ki kell zárni. Ide tartozik a bárányhimlő, a herpes zoster, a kanyaró, a zika, a dengue-láz, a chikungunya, a herpes simplex, a bakteriális bőrfertőzések és néhány szexuális úton terjedő betegség, mint például a gonorrhoea, a szifilisz, a chancroid stb.

A differenciáldiagnózis magában foglalja az allergiás reakciókat vagy a papuláris vagy hólyagos kiütés egyéb okait is.

A gyanús eset akkor valószínűsíthető betegségkénr, ha a tünetek megjelenését megelőző 21 napon belül kapcsolatba került egy beteggel (vagy beteget ápoló egészségügyi dolgozóval). Az endémiás országban való tartózkodás szintén növeli a fertőzés valószínűségét, csakúgy, mint az orthopoxvírusok pozitív ellenanyag-tesztje (ha a személy nem oltott).

A fertőzést polimeráz láncreakcióval (PCR) és/vagy vírusszekvenálással igazoljuk. A WHO rámutat, hogy már évek óta rendelkezésre áll egy új vakcina a majomhimlő ellen. Európában Imvanex néven engedélyezték. A gyártó Bavarian Nordic, egy koppenhágai székhelyű dán cég a múlt héten megerősítette, hogy már kapott egy megkeresést egy európai országból (az Egyesült Királyságból).

Nem világos, hogy a gyártó vészhelyzetben milyen gyorsan tudna szállítani. Az sem ismert, hogy egyes országokban vannak-e még készletek a korábbi himlőoltásból, amely szintén használható lenne.

A New York-i székhelyű amerikai gyártó, a SIGA Technologies vírusellenes Tecovirimat termékét a közelmúltban engedélyezték Európában. 2018-ban mutatták be az Egyesült Államokban. A megrendelő ott a hadsereg, amely fel akar készülni egy bioterror-támadás esetére. 

| majomhimlő, génszekvenálás
2022-05-24 10:12:06
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop