Majomhimlő: A WHO a legmagasabb szintű riasztást hirdette ki a járvány miatt

A majomhimlő járványt globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet.

| InforMed Hírek20   InforMed | Glanz, J.

Kép: Getty Images

Jelenleg több mint 16 000 esetet jelentettek 75 országból – mondta Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatója. Eddig öten haltak meg a járvány következtében – tette hozzá.

Jelenleg csak két másik ilyen egészségügyi vészhelyzet van: a koronavírus-járvány és a gyermekbénulás felszámolására irányuló folyamatos erőfeszítés.

Dr. Tedros szerint a sürgősségi bizottság nem tudott konszenzusra jutni abban, hogy a majomhimlő-járványt globális egészségügyi vészhelyzetnek kell-e minősíteni Azt mondta azonban, hogy a járvány gyorsan elterjedt az egész világon, és úgy döntött, hogy valóban nemzetközi aggodalomra ad okot.

Dr. Tedros szerint túl keveset értenek az új átviteli módokról, amelyek lehetővé tették a terjedést. "A WHO értékelése szerint a majomhimlő kockázata globálisan és minden régióban mérsékelt, kivéve az európai régiót, ahol magasnak értékeljük a kockázatot" - tette hozzá.

Egyértelmű a további nemzetközi terjedés veszélye is, bár a nemzetközi forgalom zavarásának kockázata egyelőre alacsony maradt – mondta. Dr. Tedros szerint a nyilatkozat segít felgyorsítani a vakcinák kifejlesztését és a vírus terjedését korlátozó intézkedések végrehajtását.

A WHO ajánlásokat is kiad, amelyek remélhetőleg arra ösztönzik az országokat, hogy tegyenek lépéseket a vírus terjedésének megállítása és a leginkább veszélyeztetettek védelme érdekében.

"Ez egy olyan járvány, amelyet meg lehet állítani a megfelelő stratégiákkal a megfelelő csoportokban" - mondta Dr. Tedros.

Elmondta, hogy az esetek jelenleg a meleg és biszexuális férfiak körében terjed, különösen a több szexuális partnerrel rendelkezők körében, és az országoknak olyan intézkedéseket kell elfogadniuk, amelyek védik egészségüket, emberi jogaikat és méltóságukat.

"A megbélyegzés és a diszkrimináció ugyanolyan veszélyes lehet, mint bármely vírus" - mondta.

A majomhimlőt először Közép-Afrikában fedezték fel az 1950-es években. Az Egyesült Királyságban eddig több mint 2000 megerősített esetet regisztráltak .

Az egészségügyi tisztviselők már most is azt javasolják, hogy a majomhimlőnek leginkább kitett emberek– köztük néhány meleg és biszexuális férfi, valamint néhány egészségügyi dolgozó – kapjon védőoltást

A kezdeti tünetek jellemzően magas láz, megduzzadt nyirokcsomók és hólyagok, bárányhimlőszerű kiütések vagy elváltozások, gyakran a szájon vagy a nemi szerveken. A fertőzések általában enyhe lefolyásúak.


| majomhimlő, WHO
2022-08-05 17:16:07
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop