Tudósok az influenzavírus szaporodását próbálják gátolni

Japán tudósok új részleteket fedtek fel az influenzavírusok sokszorozódásával kapcsolatban, ez új esélyt ad arra, hogy gátat szabjunk a kórokozó szaporodásának. A Nature legújabb számában a szerzők beszámoltak arról, hogyan azonosítottak egy olyan enzimet, ami szükséges a vírus szaporodásához. A kutatások során sikerült izolálni is ezt az enzimet.

influenza, vírus, szaporodás, vírus | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Az influenzavírusok enzimei három fehérjemolekulából állnak, amelyek szorosan egymáshoz kapcsolódnak. „Az eddigi kutatások során ez az első alkalom, hogy sikerült leírni az enzim szerkezetét” – fogalmaztak a kutatók.

Sikerült képet alkotni a kristályos enzim egy olyan részéről, ahol két fehérjemolekula összekapcsolódik. „Ez esélyt ad arra, hogy megszakítsuk a kapcsolódási pontot, és így meggátoljuk az enzim működését” – mesélték a szerzők. – „Egy ilyen beavatkozás megölheti a vírust, de legalábbis kellőképpen lelassíthatja a szaporodását”.

Minden influenza A vírus, így a H5N1 szerotípusú madárinfluenza-vírus is feltételezhetően hasonló szerkezetű fehérjét kódol. Elvileg tehát egyetlenegy gyógyszer minden influenzás megbetegedés ellen hatékony lehet.

„Izgalmas kutatásoknak nézünk elébe” – állítják a szerzők. – „Remélhetőleg az erőfeszítések teljesen újfajta gyógyszerek kifejlesztéséhez vezetnek majd”.

Reuters
| influenza, vírus, szaporodás
2008-08-02 00:53:36


data-full-width-responsive="true">