Egyre többször javasolják gyermekeknek az influenza-oltást

Az Egyesült Államokban minden eddiginél nagyobb tömegeknek javasolják az egészségügyi hatóságok az influenza-oltást. Az idei ajánlások szerint minden gyermeknek is érdemes megkapni az oltást hat hónapos és tizennyolc éves kor között.

influenza, védőoltás, gyermekkor | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Az oltásra jogosultak száma így harminc millióval emelkedett. A mostani helyzet szerint 260 millió amerikai, vagyis a lakosság kb. 85 %-a számára javasolt az oltás.

A döntés hátterében az áll, hogy a gyógyszercégek várhatóan több oltóanyagot fognak termelni, mint azt eredetileg ígérték, és így lehetőség nyílik az oltási kör bővítésére. Várhatóan az oltási szezon kezdetére 146 millió adag oltóanyag áll majd rendelkezésre a tengerentúli országban.

A hatóságok emellett szorgalmazzák az idősek pneumococcus elleni immunizálását is, ez a baktérium okozhatja a tüdőgyulladást és a gennyes agyhártyagyulladást is. Az amerikai Medicare biztosítás ingyenesen biztosítja mind a két oltást, ami „elég olcsónak tekinthető” – fogalmazott a biztosító vezetője.

Az influenza évente 36 000 halálesetért és 200 000 kórházi felvételért tehető felelőssé minden évben. Az egészségügyi hatóságok szerint a 65 év felettiek, a várandós kismamák, a fiatal gyermekek, és a krónikus betegségben szenvedők nagyobb kockázattal számíthatnak az influenza szövődményeire, például tüdőgyulladásra is.

A legtöbb gyermeknél nem kell számítani súlyos megbetegedésre a betegség kapcsán, de az iskolák és az óvodák melegágyai a vírus terjedésének.

A CDC a hathónapos-tizennyolc éves korosztály mellett javasolja az oltást minden 50 év feletti felnőttnek, a krónikus betegségben szenvedőknek, a várandós kismamáknak, a szociális otthonban lakóknak, az egészségügyi dolgozóknak, és azoknak, akik napi kapcsolatban vannak ilyen személyekkel.

Az elmúlt években az oltóanyag korlátozott elérhetősége szabott határt az átoltottság emelésének. A tavalyi évben már bőségesen állt rendelkezésre oltás, ennek ellenére a 65 év feletti idősek, csupán 72 %-a, és a kockázattal élő felnőttek csak 35 %-a részesült immunizációban. Egyes statisztikák szerint a felnőttek csak kb. 40 %-a hallgatta meg orvosa véleményét az oltásról, és ennek fele kezdeményezte maga a beszélgetést.

Az influenzaoltás gyártása több hónapos folyamat. Minden évben a hatóságok döntik el, hogy mely törzsek ellen védjen az oltás, az alapján, hogy milyen előfordulásra számítanak a következő influenza-szezonban.

| influenza, védőoltás, gyermekkor
2008-10-12 17:12:58


data-full-width-responsive="true">