Általános oltóanyag influenza ellen

Japán kutatók az influenzavírus többféle törzse ellen is hatékony oltóanyag kifejlesztésén dolgoznak. Bár még csak egerekkel kísérleteznek, az eredmény ígéretesnek tűnik még a gyorsan mutálódó vírustörzsek esetén is.

influenza, vírus, védőoltás, vírus | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
A Hokkaido-egyetem, a Saitama-egyetem és az NOF Corp közös, a japán egészségügyi minisztérium égisze alatt folyó kutatásai merőben újszerű módon közelítik meg az oltóanyag hatásmechanizmusát.

A korábbi vakcinák a vírus felületén található tüskeszerű fehérjéket vették alapul. Miután a vírus bejut az beoltott ember szervezetébe, az antitestek megtalálják ezeket a tüskéket, és így próbálják meg felvenni a harcot a vírus ellen.

Ezeknek a fehérjéknek az alakja azonban az egyes vírustörzseknél elétérő lehet. Azért kell szinte minden évben új oltóanyagot kifejleszteni, mert a fehérjék gyors alakváltoztatásra képesek, és ez különösen akkor okoz gondot, ha különféle influenza-törzsek eltérő alakú fehérjékkel cserélődnek. Így, ha nem sikerül előre jelezni, melyik törzs okoz majd járványt, az oltás nem lesz hatásos.

A japán kutatók ezúttal a vírus belsejében levő fehérjét célozták meg, ez ugyanis a felszínhez képest csak kismértékben változik. Az oltóanyag a fehérje mesterségesen előállított és egy speciális lipid-membránhoz kapcsolódó változata. Ha az oltóanyag a szervezetbe kerül, az immunrendszer a vírussal megfertőzött sejteket támadja meg.

A kutatók három elterjedt influenzatörzs, a Hong-Kong A, a szovjet A, valamint az igen patogén H5N1 madárinfluenza-vírust vizsgálták.

A sikeres egérkísérletek után a kísérlet folytatásában azt vizsgálják, nincs -e valamilyen súlyosabb mellékhatása a vakcinának.

Hasonlóan univerzális influenza-oltással kísérleteznek az oxfordi kutatók is.

The Associated Press
| influenza, vírus, védőoltás
2009-02-05 19:05:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop