Átfogó oltás az összes influenzatípus ellen

Egy új molekula elpusztítja az összes ismert influenzatörzset, és alkalmazható mind a téli influenza, mind egy esetleges járvány esetén. Az új gyógyszer felfedezői abban bíznak, hogy megtalálták az influenza végleges ellenszerét.

influenza, védőoltás | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
A kezelés alapját monoklonáris antitestek képezik, ami az influenzavírusok Achilles-inát támadja meg. A számos influenza-altípusok ugyanis annyiban hasonlóak, hogy csak két változat fordul elő a vírus ezen részéből.

Az eddigi próbálkozások során nem sikerült olyan influenzatörzset találni vagy létrehozni, ami ellenáll a kezelésnek, vagyis csak nagyon kicsi az esélye annak, hogy mutált vírusokon hatástalan lehet a kezelés.

Az amerikai szerzők felfedezése – sok más nagy áttöréshez hasonlóan – a véletlennek köszönhető. A kutatók olyan módszert kerestek, ami segítségével megállítható a H5N1 madárinfluenza-vírus, ez a törzs lesz valószínűleg a következő influenza-világjárvány okozója.

„A kutatások során azonban egy egészen új humán antitest-családot fedeztünk fel, ami hatékony a madárinfluenza ellen, de meglepő módon ezek az antitestek semlegesítették az egyéb influenzavírusok többségét is” – fogalmaztak a szerzők.

Az antitestek a vírus olyan részét támadják, amit az eddigi kezelési próbálkozások nem vettek célba, ez a felfedezés lényege. A vírusok ugyanis egy felszíni molekula – a hemagglutinin – segítségével fertőznek. Ez egy nyalókához hasonló alakú molekula, az eddigi oltóanyagok a molekula nagy feji részét támadták. Ez azonban nagyon változékony régió, így a vírusok könnyen kikerülték az oltások védő hatását. Az új kezelés a pálcaszerű részt támadja, ami a jelek szerint sokkal sérülékenyebb.

Az influenzavírus elleni antitestek újak, de ehhez hasonló módszert már számos gyógyszer esetében alkalmaznak. Ez azt is jelenti, hogy az új, teljesen humán influenza-ellenes antitestek gyártásához megvan a technológia, hamar gyógyszer lehet a felfedezésből. Remélhető, hogy már a 2011-2012-es influenzaszezonban klinikai vizsgálatok keretein belül megjelenik a gyógyszer a klinikumban, ami egy jelentős előrelépés lenne a vírusok elleni küzdelemben. Az új eredményeknek köszönhetően egy nagy lépéssel közelebb kerültünk az influenza elleni átfogó gyógyszer elkészüléséhez.

A gyógyszer teljes tesztelése és engedélyeztetése sok időt vesz igénybe, de egy világjárvány fenyegetése esetén felgyorsulhat a folyamat.

Az is elképzelhető, hogy az új felfedezés nyomán új védőoltást is ki lehet fejleszteni az influenza ellen, erre azonban még legalább három-öt évet kell várni.

Egérvizsgálatok során a rágcsálók akkor is védettséget mutattak, amikor három nappal később kapták meg a gyógyszert, mint a H5N1 vírus egyébként halálos adagját. Ez azt sugallja, hogy akár egy kezdődő járványt is meg lehet állítani, ha az érintett területet karantén alá vonjuk, és mindenkit kezelünk.

| influenza, védőoltás
2009-03-06 09:01:54

Web Design & Development Prowebshop