A 20. század legtöbb áldozatot követelő járványai

A WHO világméretű aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nevezte a sertésinfluenza kitörését. A szakemberek azon dolgoznak, hogy megelőzzék az esetleges világjárvány, pandémia kialakulását.

sertésinfluenza, influenza, vírus, fertőzés, járvány, vírus | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Influenzajárványról akkor beszélünk, ha egy olyan új vírus jelenik meg, amely ellen az embereknek nincs védettségük. A jelenlegi sertésinfluenza csak a lehetőségét rejti magában a pandémiának.

A néhány évvel ezelőtti madárinfluenzával ellentétben most sokkal több esetről érkezett jelentés több különböző helyről, a halálozási arányszám viszont alacsonyabb.

A korábbi influenza világjárványok igen sok halálos áldozatot követeltek, ha ma törne ki ilyen járvány, abba a WHO szerint mintegy 7,4 millióan halnának bele.

1900 óta három pandémiát ismerünk, a legsúlyosabb a spanyolnátha volt. 1918-19-ben a világ lakosainak 40 százaléka betegedett meg. Becslések szerint 50 millióan haltak meg spanyolnáthában, azaz többen, mint az első világháborúban. Azóta sem találkoztak a szakemberek ennyire veszélyes vírussal. Érdekes, hogy bár súlyosabb volt, kevésbé volt ragályos, mint például a kanyaró vagy a bárányhimlő.

Az 1957-es járványt ázsiai influenzának nevezték, mert a H2N2 vírus először Kínában bukkant fel. A járvány két hullámban terjedt, először leginkább a gyerekek betegedtek meg, a második hullámban pedig főként az idősek. Az ázsiai influenza világszerte 2 millió halálos áldozatot követelt.

1968-ban Hong Kongban jelent meg az influenza, 1968 szeptembere és 1969 márciusa között 33 800-an haltak meg, így ezt tekinthető az évszázad legenyhébb járványának.

Bár 1968 óta nem beszélhetünk pandémiáról, fenyegetettség alakult ki ez után is, például 1976-ban, amelyet szintén a sertésinfluenza okozott.

A legutóbbi pandémiás fenyegetettség 1997-99-ben volt. Emberek százai kapták el az ún. madárinfluenzát, hatan meghaltak. Ez a vírus nem sertésektől, hanem csirkéktől terjedt át az emberre. A veszély megállítására Hong Kongban 1,5 millió baromfit semmisítettek meg.

A nemzetközi repülőutak tették lehetővé, hogy a betegségek minden korábbinál gyorsabban terjedjenek. Az első súlyos fertőző betegség, amely az egész világot érintette, a 2003-as SARS volt. Épp ez tette lehetővé, hogy az egészségügyi szakemberek szerte a világon életbe léptessenek olyan intézkedéseket, mint a karantén, az utazás korlátozása, vagy a repülőtéri lázmérés, így jobban felkészülhetett a világ a vészhelyzetekre.

CNN
| sertésinfluenza, influenza, vírus, fertőzés, járvány
2009-04-30 10:48:05

Web Design & Development Prowebshop