Tények és tévhitek az új influenzával kapcsolatban

Úgy tűnik, az új influenzáról szóló hírek gyorsabban terjednek, mint maga a vírus. Sokan mérik a lázukat és tesznek fel többek közt olyan kérdést, hogy viseljenek-e maszkot. Az amerikai járványügyi központ állásfoglalásai alapján közölték az alábbi kérdéseket és válaszokat.

sertésinfluenza, influenza, vírus, fertőzés, járvány, vírus | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Hogyan fertőz ez az influenza?

Az influenzavírus – így a mostani, az A/H1N1 – általában cseppfertőzés útján terjed, köhögéssel vagy tüsszögéssel. Igen fertőző légúti betegség. Fontos, hogy akár betegek vagyunk, akár egészségesek, mindig takarjuk el a szánkat köhögésnél vagy tüsszentésnél, és gyakran mossunk kezet. A papírzsebkendőt mindig dobjuk el használat után.

A sertéshús fogyasztásától meg lehet betegedni?

Nem, a megfelelően sütött vagy főzött hús nem terjeszti a járványt, de a beteg állattal való érintkezés igen.

Honnan tudjam, hogy sertésinfluenzám van-e vagy más vírust kaptam el?

Ezt csak az orvos tudja megmondani, a sertésinfluenza is a többihez hasonlóan kezdődik, a tünetek: magas láz, fejfájás, fáradtságérzet, köhögés, torokfájás, orrfolyás és testszerte fájdalom. Ha ezeket a tüneteket észleljük, forduljunk orvoshoz.

Van-e okuk aggodalomra az egészséges fiatal felnőtteknek?

Igen, mert bár az influenza általában veszélyesebb az idősekre és a gyerekekre, ebben az esetben valamennyi korcsoport érintett. Az óvintézkedések mindenki számára betartandók.

Hogyan lehet kezelni az új influenzát?

Ugyanúgy, mint a többi influenzát – maradjunk otthon, igyunk sok folyadékot, kerüljük az alkoholfogyasztást, a dohányzást, és szükség esetén szedjünk fájdalomcsillapítót. A részletekért forduljunk orvoshoz. A súlyosabb esetekben a törzskönyvezett vírusellenes gyógyszereket kell alkalmazni.

Létezik az új influenza ellen oltóanyag?

Jelenleg még nincs, a vakcina előállítása általában hónapokba telik.

Kerüljem-e az utazást?

Ez megint csak személyes döntés kérdése, de minél több emberrel találkozunk, annál több kórokozót kaphatunk el, és ez növeli a kockázatot. A Mexikón kívüli legtöbb eset olyanoknál fordul elő, akik oda látogattak.

Arcon vagy szájon csókolni valakit szabad?

Erre nézve megoszlanak a vélemények, de jobb elkerülni.

Kezet fogni biztonságos?

Ugyanaz a helyzet, mint a fentieknél, de a gyakori kézmosás mindenképpen ajánlott.

Viseljek-e maszkot?

Ez egyéni döntés kérdése, de bizonyított, hogy a jól illeszkedő sebészi maszk hatékonyan gátolja az influenza és más vírusok terjedését. Ezek a maszkok mások, mint a por ellen takarításkor vagy építkezéseken viselt maszkok. Betegekkel való érintkezés során vagy tömegben mindenképpen ajánlott a viselésük.

Rosszabb ez a vírus, mint a SARS volt?

A SARS-járványban 774-en haltak meg, ez a megbetegedettek mintegy 10 százaléka.

Súlyosabb ez az influenza, mint a madárinfluenza volt?

A madárinfluenzában (H5N1 vírus) madarak milliói pusztultak el, és a WHO szerint 12 országban mintegy 250 ember vesztette életét.

Részletek a Friss hírek rovatban olvashatók.
| sertésinfluenza, influenza, vírus, fertőzés, járvány
2009-05-03 20:28:34

Web Design & Development Prowebshop