Még legalább hat hónap a sertésinfluenza elleni oltóanyag elkészültéig

Az Egyesült Államok járványügyi hatósága szerint még legalább hat hónap szükséges ahhoz, hogy a sertésinfluenza elleni oltóanyagot nagy mennyiségben lehessen termelni.

sertésinfluenza, influenza, védőoltás, járvány, H1N1 | InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.
„Még akkor is, ha jól mennek a dolgok, és sikerül a nagy mennyiségű oltóanyag gyártását megoldani, legalább hat hónapra van szükség ahhoz, hogy nagy mennyiség álljon rendelkezésre” – fogalmazott a CDC szóvivője. – „A hagyományos módszerekkel az influenza elleni oltóanyag gyártása körülbelül hat hónapot vesz igénybe.”

A CDC bejelentésében két fontos dolog hangzott el.

Egyrészt, „ha jól mennek a dolgok”. Egy oltás kifejlesztéséhez olyan vírustörzset kell létrehozni, amit lehet tojásban szaporítani. Ehhez ki kell venni a DNS-t a sertésinfluenza-vírusból, és át kell tenni egy olyan influenza-vírusba, ami tojáson gyorsan és hatékonyan szaporítható. Ez körülbelül három hét.

Ezt eljuttatva a gyártókhoz, 11 hét kell, hogy kis mennyiségben oltóanyagokat gyártsanak, amivel elvégezhetőek e biztonságossági vizsgálatok. Ha az oltás biztonságos, akkor kezdődhet meg a tömeges termelés. Ez viszont már több hónap.

Az influenzavírusok azonban meglehetősen kiszámíthatatlanok. A gyógyszergyárak már most a jövő évi, szeptembertől esedékes influenzaoltásokat gyártják, de felmerül a kérdés, hogy a hagyományos oltóanyag termelését leállítva áttérjenek sertésinfluenza elleni oltás gyártására. Az első esetben nem lesz elég hagyományos oltóanyag, az utóbbinál pedig nem lesz védelem a sertésinfluenza ellen. Viszont semmiképpen nem lesz annyi oltóanyag, hogy minden amerikai be legyen oltva. És ez akkor még csak az USA lenne.

A második érdekes pont a „hagyományos módszerek”. A tyúkok steril körülmények között nagy mennyiségben kell, hogy tojást tojjanak. Bár ez a folyamat sok helyen elromolhat, mégis évek óta simán meg az influenzaoltás gyártása. Lehet máshogy is vírusokat tenyészteni: humán sejteken. Ez Európában elfogadott eljárás, a Baxter cég már meg is tette az első lépéseket az oltóanyag gyártása céljából. A cég szerint már 12-16 héttel azután elérhető lehetne az oltás, hogy megkapják a tenyésztéshez szükséges vírustörzseket.

| sertésinfluenza, influenza, védőoltás, járvány, H1N1
2009-05-20 09:31:46


data-full-width-responsive="true">