Az influenza elnyomja az immunrendszert

Amerikai kutatók úgy vélik, rájöttek, hogyan hajlamosítja az influenza az embereket a súlyos, néha halálos tüdőgyulladásra.

influenza, vírus, immunrendszer, immunválasz, vírus | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Ez kérdés azért olyan fontos, mert az influenzavírus önmagában általában nem okoz halált. A legtöbb esetben az influenza szövődményeként fellépő tüdőgyulladás lesz végzetes, a másodlagos fertőzést baktériumok okozzák, mint a Streptococcus pneumoniae, a Staphylococcus aureus vagy a Klebsiella pneumoniae.

A kutatók egérkísérletek során az 1 IFN típusú interferonokat (jelző molekulák) vizsgálták. Ezeket normális esetben az immunrendszer termeli a vírus másolódásának és a fertőzés kialakulásának a megakadályozására.

A kutatók ezzel szemben azonban azt tapasztalták, hogy az influenzás betegek fogékonyabbak lesznek a bakteriális eredetű tüdőgyulladásra, mert sérül a szervezet képessége a bakteriális fertőzésre adott immunválaszra.

Szakemberek szerint paradox jelenségről van szó. Ha az influenza elég súlyos ahhoz, hogy másodlagos bakteriális fertőzés alakuljon ki, bekövetkezik az immunválasz gátlása.

A közelmúltban készült kutatások szerint az 1918-as ún. spanyolnátha-járvány 50-100 millió áldozata is a Streptococcus pneumoniae baktériummal történt másodlagos ráfertőzés következtében vesztette éltét.

A manapság hozzáférhető antibiotikumok bizonyos fokú védelmet biztosítanak, de a baktériumok velük szemben kialakult ellenállása megnehezítheti az influenzajárvány elleni küzdelmet.

ABC Net
| influenza, vírus, immunrendszer, immunválasz
2009-06-08 11:30:14


data-full-width-responsive="true">