A néhány hetes iskolaszünetek súlyosbítják az influenza-helyzetet

A két hétnél rövidebb iskolabezárások egy influenzajárvány idején növelhetik a fertőződési rátát és meghosszabbíthatják a járványos időszakot, állítják amerikai kutatók. A számítógépes szimuláción alapuló kutatási eredmények szerint a kényszerszünetnek legalább nyolc hétig kell tartania ahhoz, hogy kimutatható mértékben gátolja a betegség terjedését.

influenza, iskola, járvány | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
Bár folyamatosan vitatják az iskolabezárások jelentőségét az influenzajárvány megfékezése céljából, mégis világszerte zártak be iskolákat különböző időtartamra, attól félve, hogy a vírus gyorsabban terjedne, ha a gyerekek naponta találkoznának.

Ésszerűnek tűnik, hogy az iskolabezárások lassíthatják a betegség terjedését, de a legújabb kutatási eredmények nem támasztották alá ezt az elméletet. Az elemzések során kiderült: legalább nyolc héten át zárva kell tartani az iskolát ahhoz, hogy az hatékony legyen, és sokkal nagyobb jelentőséggel bír, hogy sokáig zárva van-e az iskola, mint az, hogy sikerül-e a járvány legelején elrendelni az iskolabezárást.

A rövid szünetek pedig csak növelik a fertőzési arányt azáltal, hogy a megbetegedésre hajlamos egyéneket a járvány közepén kényszerítik a közösségbe.

Kiderült az is, hogy a rosszul lévő diákok kiemelése az iskolai környezetből csak minimális hatással van a járvány terjedésére. Annak sem volt különösebb jelentősége, hogy az iskolákban egyenként, vagy központilag rendelnek-e el szünetet.

A lakók hétköznapi mozgási szokásait alapul felhasználó szimuláció során egy USA-beli megye lakossági, oktatási rendszeri, munkahelyi, háztartási és közösségi szokásait is figyelembe vette. Az összesen 1,2 millió fős adatbázisban 200 000 iskoláskorú gyermek, 500 000 háztartás és 300 iskola volt.

Science Daily
| influenza, iskola, járvány
2010-01-25 13:45:33


Influenza – Itt az oltás

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkezett a véd...


Új influenza elleni gyógyszer

Az FDA 20 év után engedélyezett egy új influenza elleni gyógyszert. A Xofluza (baloxavir marboxil) influenza elleni antivirális készítményből a tünetek (láz, fájdalom,...


Vége az influenzajárványos időszaknak

Véget ért az influenzajárványos időszak, már csak a járványküszöb alatti megbetegedésszámot regisztráltak az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok - der...


Visszavonulóban a járvány

Az előző héten felére csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; a március 12-18. közötti időszakban, a három munkanapból álló héten az országban 47 szá...


Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatok száma

Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön a román hatóságok.