Az influenzáról

Az influenza jellegzetes téli járvány, különböző influenzavírusok által okozott heveny, ragályos fertőző betegség. Az elmúlt hónapokban, néhány európai országban: Franciaország, Svájc, Portugália, Anglia és Szentpéterváron is izolálták az influenza A és B vírust, de jelentősebb járványról még nem érkezett jelentés. Az influenzaszerű megbetegedések emelkedése azonban megfigyelhető ezen országokban, már hazánkban is.

influenza, járvány, vírus, fertőzés, infektológia, vírus | Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.

Minden évben szinte menetrendszerűen, a téli hónapokban számítani kell rá, hogy kisebb-nagyobb járvány formájában hazánkban is megjelenik. A megbetegedések száma és az egyes korosztályok érintettsége járványonként változik. Amíg az orvostudománynak sikerült legyőzni a valamikor tömeges halálozást okozó fertőzőbetegségeket, addig az influenza megmaradt a leggyakoribb és legnagyobb tömegeket érintő ragályos betegségnek. Az okozó vírus ugyanis a legváltozékonyabb kórokozók egyike, és az ellene alkalmazott mesterséges védettség (védőoltás) és a természetes átvészeltség során szerzett immunitás is csak éppen azzal a típussal szemben véd meg, amelyik a fertőzést aktuálisan előidézte. A megváltozott szerkezetű vírussal szemben újfajta védőoltás szükséges.

A kórokozók; influenza A, B, C vírusok, melyek közül az A vírus a legváltozékonyabb és a legsúlyosabban zajló betegséget okozza, a világjárványok előidézője is.

A betegség cseppfertőzéssel terjed, a fertőző forrás a beteg. A fertőzés során a légutakba jutott influenzavírus ott elszaporodik, és a légutak nyálkahártyájában okoz elváltozásokat, melyek legsúlyosabb esetben vérzéses elhalások is lehetnek, egyébként mérgező (toxicus)tulajdonságai révén általános tüneteket, és más szervek működészavarát idézi elő.

Tünetei

A tünetek egy-két napos lappangási idő után hirtelenül kezdődnek: borzongás, hidegrázás, magas láz, nagyfokú izomfájdalmak, légúti tünetek közül: torokszárazság, rekedtség, száraz köhögés, égő érzés a légcsőben, nátha csak ritkán jelentkezik, a gyomor-bélrendszer érintettségét jelzi a hányás, hányinger, hasmenés. A beteg arca kipirult, szaporán veszi a levegőt, kötőhártyák is vérbők lehetnek ezen tünetek enyhébb, vagy súlyosabb formát ölthetnek. A szervezet ellenálló képességétől és a kórokozó megbetegítő tulajdonságaitól függ a betegség kimenetele.

Az influenza a legtöbb esetben sima lefolyású, ilyenkor 5-6 nap alatt meggyógyul a beteg, de öltheti a legsúlyosabb, halálhoz vezető formát is, amikor a légcsőben, tüdőben a nyálkahártyák a vérzéses elhalással jön létre. Ez a súlyos forma influenza A vírus járványban gyakori, gyógyítása kevés sikerrel jár.

Szövődmények

Az influenza szövődményei: az elsődleges vírusos tüdőgyulladás, szintén súlyos formában zajlik, halálhoz is gyakran vezet. Másodlagos fertőzésként baktériumok okozta tüdőgyulladás alakulhat ki, a már gyógyulni látszó influenzás betegnél. Ez esetben nagyobb esély van a gyógyulásra, hiszen antibiotikumokkal jól befolyásolható ez a szövődmény. Az influenza legyöngíti a szervezetet, ezért áll fenn a veszélye az úgynevezett másodlagos fertőzéseknek, de életveszély fenyegeti a lehetséges szövődmények miatt az idült szív, és tüdőbetegeket, cukorbetegeket, vesebetegeket, és immungyengeségben szenvedőket. Az influenza idegrendszeri szövődményeket is okozhat, melyeknek legsúlyosabb formája az agyvelőgyulladás.

Kezelése

Az influenza gyógyítására olyan gyógyszerrel nem rendelkezünk, amely a szervezetbe bejutott vírusokat elpusztítaná, antibiotikumok a vírusra nem hatnak. A külvilágban a vírus közepesen ellenálló, elég érzékeny UV sugarakra, szappan és a szokásos fertőtlenítő szerek nagyon gyorsan elpusztítják. Egyébként tüneti kezelés alkalmazható.

| influenza, járvány, vírus, fertőzés, infektológia
2002-07-18 13:10:09


Influenza – Itt az oltás

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkezett a véd...


Új influenza elleni gyógyszer

Az FDA 20 év után engedélyezett egy új influenza elleni gyógyszert. A Xofluza (baloxavir marboxil) influenza elleni antivirális készítményből a tünetek (láz, fájdalom,...


Vége az influenzajárványos időszaknak

Véget ért az influenzajárványos időszak, már csak a járványküszöb alatti megbetegedésszámot regisztráltak az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok - der...


Visszavonulóban a járvány

Az előző héten felére csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; a március 12-18. közötti időszakban, a három munkanapból álló héten az országban 47 szá...


Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatok száma

Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön a román hatóságok.