Az influenza - védekezés, megelõzés

Az influenza cseppfertőzéssel terjed. Fontos a beteg lehetőség szerinti elkülönítése és a higiénés rendszabályok betartása - ne tüsszögjön "össze-vissza".

influenza, vírus, járvány, védőoltás, vírus | Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.
Az influenza jellegzetes téli járvány, különböző influenzavírusok által okozott heveny, ragályos fertőző betegség. Előző számunkban tünetekről, lehetséges szövődményekről és a kezelés szerény lehetőségeiről olvashattak.

A védekezés egyik fő szempontja éppen ezért a megelőzés. Járványgyanús időben kerüljük a tömeget, gyakran mossunk kezet, a kézfogást is mellőzzük, eldobható papír zsebkendőt használjunk, melegen, rétegesen öltözködjünk, sok C-vitamint, vitamindús ételeket fogyasszunk. Ha mód van rá, ne menjünk influenzás betegek környezetébe.

Ha megbetegszik valaki, feküdjék ágyba jól elkülönítve, hogy a fertőzést ne adja tovább. Bőven kell folyadékot fogyasztani, vitaminokat, gyulladás és lázcsökkentő gyógyszereket szükség szerint, amíg lázas, jobb ha ágyban marad a beteg.

Ha szövődmény jelentkezik, feltétlenül orvost kell hívni, aki dönt arról, hogy szükséges-e kórházi kezelés. A veszélyeztetett csoportok tagjait influenza esetén ajánlott kórházba küldeni, hiszen ez sok esetben életmentő lehet.

Az influenzásokat - szükség esetén - általában fertőző osztályok veszik fel, nem célszerű ugyanis a nagyon ragályos betegeket, másbetegségben szenvedők közé fektetni. Amennyiben a fertőző osztályon az influenzás ágyszám betelt, úgy külön részleg kerül kialakításra.

A védőoltásról

A veszélyeztetett csoport tagjait tanácsos még a járvány kitörése előtt védőoltásban részesíteni. A megelőzés leghatásosabb módja ugyanis a védőoltás. Hazánkban elérhető oltóanyagok az A és B vírustörzs ellen nyújtanak védelmet.

A védőoltást minden évben tanácsos megismételni. A védettség 1-2 hónap alatt alakul ki, és a járvány idejére marad. A védőoltás mindenki számára hozzáférhető, a veszélyeztetett csoportoknak, és a munkájuknál fogva fertőzésnek kitett személyeknek ingyenes, egyébként receptre felírva a patikákban kiváltható. Minden évben, ahogy közeledik az influenza-veszélyes időszak, sok jó tanács, ismertetés jelenik meg az influenzával kapcsolatban, amelyek megszívlelése, betartása talán több emberéletét mentheti meg.

Gondoljunk csak arra, hogy 1968-69-be a hongkongi influenzajárvány több tízezer ember életét követelte, és a tavalyi járványban is közel félmillió személy betegedett meg.

| influenza, vírus, járvány, védőoltás
2007-11-27 22:40:34


Influenza – Itt az oltás

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkezett a véd...


Új influenza elleni gyógyszer

Az FDA 20 év után engedélyezett egy új influenza elleni gyógyszert. A Xofluza (baloxavir marboxil) influenza elleni antivirális készítményből a tünetek (láz, fájdalom,...


Vége az influenzajárványos időszaknak

Véget ért az influenzajárványos időszak, már csak a járványküszöb alatti megbetegedésszámot regisztráltak az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok - der...


Visszavonulóban a járvány

Az előző héten felére csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; a március 12-18. közötti időszakban, a három munkanapból álló héten az országban 47 szá...


Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatok száma

Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön a román hatóságok.