Újabb influenza ellenanyagot találtak

Amerikai kutatók olyan influenza elleni antitestet fedeztek fel, amely legalább harminc influenza vírustörzs ellen hatásos.

influenza, ellenanyag, antitest, gyógyszer | MTI Hírek 2011 ;8
A vírus ellen széles körben ható, CH65 jelű ellenanyag az influenza vírus felszínén lévő egyik fehérjéhez a hemagglutininhoz tapad. Ez a fehérje - melyet a H-betű jelez a tipizálásnál - évről évre megváltozik mutáció miatt, ezért alkalmazkodva a vírus változásaihoz, minden szezonra új vakcinát kell kifejleszteniük a szakembereknek.

Világszerte számos kutatócsoport dolgozik azon, hogy általánosan ható vakcinát állítson elő, amely az influenzavírus folyamatos mutációja ellenére hatékony lehet. Brit és svájci kutatók július végén jelentették be a Science tudományos magazin online kiadásában, hogy egérkísérletekben hatékony volt univerzálisnak szánt ellenanyaguk, amely az influenza A vírus minden típusával képes felvenni a küzdelmet.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben most megjelent tanulmányhoz olyan önkéntesek szolgáltattak vérmintát, akik a 2007-es szezonban influenza elleni védőoltást kaptak. Az ellenanyagot ezekből a mintákból nyerték ki a bostoni Gyermekkórház kutatói Stephen Harrison vezetésével.
| influenza, ellenanyag, antitest, gyógyszer
2011-08-09 14:44:01


data-full-width-responsive="true">