Genetikai hiba magyarázhatja, hogy kit betegít meg súlyosan az influenza

Amerikai és brit kutatók olyan genetikai eltéréseket azonosítottak, amelyek megmagyarázhatják, hogy egyes embereket miért betegít meg súlyosabban az influenza, mint másokat.

influenza, genetika | MTI Hírek 2012 ;9
A Nature tudományos magazinban közzétett tanulmány szerzői megállapították, hogy az IFITM3 jelű gén adott változata az átlagnépességhez képest jóval gyakoribb volt azoknál az embereknél, akik a vírus miatt kórházba kerültek.

A génváltozat egy hibás fehérjét kódol, amely a sejteket esendőbbé teszi a vírusfertőzéssel szemben. A szakértők azt javasolják, hogy a hibás gént hordozó emberek mindenképpen kapják meg az influenza elleni védőoltást.

Kísérleteikben olyan génmódosított egereket hoztak létre, amelyekből hiányzott az IFITM3 jelű gén. Ezeknél az egereknél az influenza sokkal súlyosabb tünetekkel járt, mint az ugyanolyan körülmények között megfertőzött normál egereknél.

Több ezer ember genetikai adatbázisa szerint a hibás génváltozat körülbelül négyszázból egy embernél fordul elő. A génmódosulat genetikai elemzését 53, influenza miatt kórházban ápolt páciens mintájában is elvégezték, náluk az előfordulási gyakoriság húszból egynek adódott.

Mint Paul Kellam kutatásvezető, a brit Wellcome Trust Sanger Intézet munkatársa a BBC hírportáljának (www.bbc.co.uk) elmondta, a továbbiakban nagyobb méretű tanulmányban is ellenőrzik mostani megállapításaikat.
| influenza, genetika
2012-03-26 16:16:07


Influenza – Itt az oltás

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkezett a véd...


Új influenza elleni gyógyszer

Az FDA 20 év után engedélyezett egy új influenza elleni gyógyszert. A Xofluza (baloxavir marboxil) influenza elleni antivirális készítményből a tünetek (láz, fájdalom,...


Vége az influenzajárványos időszaknak

Véget ért az influenzajárványos időszak, már csak a járványküszöb alatti megbetegedésszámot regisztráltak az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok - der...


Visszavonulóban a járvány

Az előző héten felére csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; a március 12-18. közötti időszakban, a három munkanapból álló héten az országban 47 szá...


Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatok száma

Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön a román hatóságok.