Járvány nincs, de egyre több az influenzás beteg

influenza, járvány | Népszabadság   Népszabadság
Járvány nincs, a múlt héten azonban duplájára emelkedett a fővárosban az influenzaszerű megbetegedések száma. Az egy héttel korábbi 1800 esethez képest vasárnapig 4032 új beteget jelentettek a háziorvosok. Mindez egyelőre nem indokol különleges intézkedéseket. Pest megyében is több a felső légúti megbetegedés; Szentendre, Érd, Ráckeve és Százhalombatta mellett Gödöllőn is több a különféle panaszokkal küszködő beteg - tudtuk meg dr. Szaplonczay Zsuzsanna helyettes tiszti főorvostól.

Az érdi egészségügyi intézményben tett látogatása során tegnap Mikola István egészségügyi miniszter közölte: az esetleges járvány elfojtásához elegendő mennyiségű oltóanyag és gyógyszer áll rendelkezésre.

Az ÁNTSZ fővárosi intézetének főosztályvezetője, dr. Ütő István azt mondja: elsősorban a fiatalabbakat és a gyerekeket, vagyis az 1-24 év közöttieket érinti a betegség: Budapesten az elmúlt héten az 1-14 évesek között a korábbiakhoz képest megháromszorozódott, a 14-25 évesek között pedig megduplázódott a betegek aránya. A vizsgálati anyagokból sem a fővárosban, sem a megyében nem tudtak eddig influenzavírust kimutatni.

A tapasztalatok szerint a betegek - ha nem kezelik őket feleslegesen antibiotikummal - 3-5 nap alatt meggyógyulnak - mondta Ütő főorvos. A fővárosi iskolákból a gyerekek 5,2-10,1 százaléka hiányzik, négy-öt kerületben azonban vannak olyan iskolák is, ahol a tanulók 30-35 százaléka is otthon marad. A szövődményes esetek száma kicsit emelkedett: korábban 29, a múlt héten 38 fertőzést kísért torok-, mandula-, tüdő-, arc- vagy homloküreg-gyulladás.

| influenza, járvány
2002-07-10 16:32:45


Web Design & Development Prowebshop