Egyre inkább terjed az influenza

járvány, influenza | Népszabadság   Népszabadság
A déli megyékből az ország északi és keleti része felé terjed az influenza-járvány. Hét végén megtöbbszöröződött az orvosi ügyeletekhez fordulók száma.

Megfelelő mennyiségű oltóanyag és gyógyszer áll rendelkezésre az esetleges influenzajárvány elfojtásához, nagyobb arányú elterjedésének megakadályozásához - közölte Mikola István egészségügyi miniszter hétfőn Érden, ahol személyesen győződött meg a beteg gyermekek ellátásáról. Ebben a Pest megyei helységben néhány napon belül megkétszereződött a felső légúti panaszokkal orvoshoz fordulók száma.

A járvány megelőzésére Tolna megye összes kórházában az újszülött- és gyermekosztályokon látogatási tilalmat rendeltek el. A megyében korábban bezárt iskolák közül több helyütt újraindult a tanítás, miközben Dombóváron egy újabb általános iskolában rendeltek el keddtől tanítási szünetet a tanulók tömeges hiányzása miatt.

Baranyában négyezer-négyszázan fordultak a múlt héten orvoshoz influenzás tünetekkel, s az eddigi laborvizsgálatok azt valószínűsítik, hogy a jelentősebben fertőzött kistérségekben - a mecseki hegyháti, illetve a dél-baranyai településeken - az A-nál kevésbé ártalmas B-vírus okozta a gócokban jelentkező, járványszerű betegséget.

Több mint hétezer új influenzás megbetegedést jelentettek az elmúlt héten Somogy megyében, a járvány kezdetétől a lakosság 2,1 százaléka fordult orvoshoz a vírus okozta panaszok miatt. Az előző hétfőn összesített adatokhoz képest több mint két és félszeresére nőtt az influenzás betegek száma a megyében. Elsősorban Siófok, Marcali, Nagyatád és Kaposvár térsége fertőzött. A siófoki kórházban az influenza okozta szövődményben meghalt egy 84 éves asszony. Balatonszentgyörgy, Bárdudvarnok, Bedegkér, Kánya, Lengyeltóti és Somogyszil iskoláiban olyan jelentős számú a hiányzás, hogy az igazgatók szünetet rendeltek el.

A mind ez idáig influenzamentes Békésben is megjelent a betegség: Gádoroson néhány óvodás, és az általános iskola alsó tagozatára járó gyermek jelentkezett a háziorvosnál influenzaszerű tünetekkel.

Vas megyében az elmúlt héten 3845 influenzás tünetekkel járó megbetegedést észleltek. A járvány ott ezen a hét végén nem okozott újabb tömeges megbetegedéseket.

| járvány, influenza
2002-07-10 16:33:06


Web Design & Development Prowebshop