Elmarad a járvány?

influenza, járvány, fertőzés | Népszabadság   Népszabadság
A múlt héten a korábbinál tíz százalékkal kevesebben, 7051-en fordultak háziorvosukhoz influenzaszerű tünetekkel a fővárosban. Mindez azt jelenti, hogy Budapestet az idén elkerüli a járvány? - kérdeztük Ütő István fővárosi tiszti orvost.

- Eddig tizenötször tudtuk kimutatni az influenza A-vírust. A múlt héten 1307 személyt vettek táppénzre, és kilenc beteget szállítottak kórházba. A 7051 új beteg közül 105 kapott az influenza szövődményeként mandula-, tüdő-, mellhártya-, arc- vagy homloküreg-gyulladást. Elképzelhető, hogy egyelőre nem csökken, csupán ingadozik a betegszám, egy 150 ezer lakosú kerületnél ugyanis lényegében mindegy, hogy hetente negyvenen vagy hatvanan mennek-e orvoshoz.

- Nem kell különleges intézkedéseket, például látogatási tilalmat elrendelniük?

- Nem valószínű, hogy erre szükség lesz. Jellemzően az október és április közötti időszak az influenza szezonja, és már túl vagyunk február közepén...

- A veszélyeztetetteknek érdemes még beoltatni magukat?

- Általában tíz-tizennégy nap is eltelik, mire az immunrendszer az oltás következtében felkészül az esetleges betegség kivédésére. Mindez azt jelenti, ha valaki most oltatja be magát, legkorábban március elejére lesz védett. Mindenkinek magának kell meggondolnia, hogy érdemes-e még beoltatnia magát. A védőoltás ugyanis legfeljebb fél évre nyújt védettséget. Az oltást persze most sem tiltjuk, alkalmazása nem árt, de ilyenkor már a súlyos szervi betegségben szenvedők esetén sem tartanám jónak ezt a megoldást. Aki be akarja oltatni magát, jövőre gondolja meg előbb: jelentkezzen háziorvosánál már novemberben a vakcináért.

| influenza, járvány, fertőzés
2002-07-10 16:38:19


Web Design & Development Prowebshop