Cink adása megfázásos tünetek kezelésére vitatható

Kanadai kutatók szerint cink szedésével alig rövidíthető le a megfázás időtartama, és a szer bevétele gyakran mellékhatásokkal is jár.

megfázás, cink, influenzaszezon, influenza | MTI Hírek 2012 ;9 | Matos, L.
A téli influenzaszezon táján világszerte sokan szednek mindenféle reklámozott gyógyszert, így cinket is a megfázásos panaszok enyhítésére. Kanadai kutatók áttekintették azoknak a vizsgálatoknak az eredményeit, amelyek a meghűlés gyógyulásának időtartamát mérték cinket tartalmazó gyógyszerek szedése esetén, vagy anélkül.

Michelle Science és munkatársai összeszedték a világ orvosi szakirodalmából azt a 17 dolgozatot, amelyek megfelelő módszerekkel végzett vizsgálatok voltak. Ezek véletlenszerű kiválasztással történtek, 2121 megfázásos beteg megfigyelésével. A páciensek életkora egy évtől 65 esztendeig terjedt és a kutatók azt mérték, hány napig voltak a megfázásnak tünetei.

Voltak megfigyelések, hogy cink adása csökkenti a megfázás tüneteit és így számos gyógyszercég hozakodott elő különféle, cinket tartalmazó tablettával, kanalas orvossággal, de a szakembereket az eddigi közlemények nem győzték meg.

A kanadai munkacsoport leszögezte, hogy igen nehéz volt a vizsgálatok különböző módszerei alapján egységes véleményt kialakítani. A gyerekek csoportjában semmiféle mérhető különbség nem volt a cinkkel kezelt, illetve ilyen készítményt nem szedő betegek tüneteinek időtartama között.

A felnőtteknél a cink két-három nappal lerövidítette ugyan a meghűlés időtartamát, de más kellemetlenségek jelentek meg. A cink bevétele gyakran mellékhatásokkal járt: kellemetlen ízérzést vagy hányingert okozott. Az orvosok szerint mérlegelni kell, hogy érdemes-e a kicsit rövidebb ideig tartó nátha és köhögés végett a kellemetlen mellékhatásokat vállalni.

A tanulmányt a Kanadai Orvosszövetség hetilapja közölte.
| influenza, megfázás, cink, influenzaszezon
2012-06-20 09:40:33


Influenza – Itt az oltás

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkezett a véd...


Új influenza elleni gyógyszer

Az FDA 20 év után engedélyezett egy új influenza elleni gyógyszert. A Xofluza (baloxavir marboxil) influenza elleni antivirális készítményből a tünetek (láz, fájdalom,...


Vége az influenzajárványos időszaknak

Véget ért az influenzajárványos időszak, már csak a járványküszöb alatti megbetegedésszámot regisztráltak az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok - der...


Visszavonulóban a járvány

Az előző héten felére csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; a március 12-18. közötti időszakban, a három munkanapból álló héten az országban 47 szá...


Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatok száma

Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön a román hatóságok.