Gyakrabban influenzások az állatok, mint eddig hitték

Nemcsak az embert, de háziállatait is megfertőzheti az influenzavírus: gyakoribb a kutyák és macskák influenzája, mint eddig hitték - állapították meg tanulmányukban amerikai kutatók.

kutya, macska, háziállat, influenza | MTI Hírek 2012 ;9
Vérminták vizsgálata alapján úgy becsülik, hogy az ohiói macskák 30 százalékát fertőzte meg a szezonális influenza vírusa, míg 20 százalékuknál a 2009-es világjárvány H1N1-törzsét mutatták ki.

Az 1970-es évek óta tudják a szakemberek, hogy a macskák is lehetnek influenzásak, a 2000-es évek óta pedig azt is, hogy a kutyákat sem kíméli a vírus, de eddig viszonylag kis számban jelentettek be ilyen eseteket - mondta Christiane Loehr, az Oregoni Állami Egyetem állatorvosi karának kutatója.

A vérminták alapján végzett elemzés nem alkalmas arra, hogy az állatok konkrét megbetegedését nyomon kövesse, ezzel a teszttel csak azt lehet kimutatni, hogy a házikedvenc valamikor megfertőződött az adott influenzavírussal. Arra is találtak példákat a kutatók, hogy macskára vagy kutyára emberről került át az influenzavírus - eddig 18 ilyen esetet sikerült igazolniuk.

Az egyik első eset 2009-ben történt, amikor egy 8 éves macska a tünetek súlyossága miatt kórházba került gazdájától kapta el a H1N1-influenzát. Egy másik esetben egy lázzal és légzési nehézségekkel állatorvoshoz vitt 10 éves macskánál igazolták a H1N1-vírus jelenlétét, az állat pár nap múlva el is pusztult. Ebben az esetben a házban lakó egyik gyerek volt a fertőzés valószínűsíthető forrása.

"Hogy a fertőzött háziállatokról átjuthat-e az influenzavírus az emberre, az egyelőre nem ismert" - idézte Loehrt a LiveScience című ismeretterjesztő portál. Az amerikai szakemberek egy országos vizsgálatot is terveznek, amelyben szélesebb körű vérmintagyűjtéssel arra keresik a választ, hogy milyen arányban fertőződtek influenzával a házimacskák.
| kutya, macska, háziállat, influenza
2012-10-09 05:58:11


Influenza – Itt az oltás

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkezett a véd...


Új influenza elleni gyógyszer

Az FDA 20 év után engedélyezett egy új influenza elleni gyógyszert. A Xofluza (baloxavir marboxil) influenza elleni antivirális készítményből a tünetek (láz, fájdalom,...


Vége az influenzajárványos időszaknak

Véget ért az influenzajárványos időszak, már csak a járványküszöb alatti megbetegedésszámot regisztráltak az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok - der...


Visszavonulóban a járvány

Az előző héten felére csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; a március 12-18. közötti időszakban, a három munkanapból álló héten az országban 47 szá...


Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatok száma

Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön a román hatóságok.


data-full-width-responsive="true">