Közegészségügyi szükségállapotot hirdetett New York állam kormányzója

Közegészségügyi szükségállapotot hirdetett a hétvégén az influenzajárvány hevessége miatt New York állam kormányzója.

influenza, járvány | MTI Hírek10
Andrew Cuomo kormányzó felfüggesztette az állam azon törvényének hatályát, amelynek értelmében a gyógyszerészek csak a 18 évnél idősebbek esetében adhatják be a védőoltást. A patikusok a rendkívüli helyzetben minden hat hónapnál idősebb pácienst beolthatnak.

A Cuomo által kihirdetett rendelkezést megelőzően az államban ebben a szezonban eddig csaknem 20 ezer megbetegedést jelentettek. Tavaly az egész tél folyamán mindössze 4400 pozitív laboratóriumi eredményt regisztráltak.

Az Egyesült Államokban pénteken minősítették hivatalosan is járványnak az influenzát, miután a Járványvédelmi és Megelőzési Központok (CDC) elnevezésű szövetségi intézményhálózat megállapította, hogy az országban a múlt héten a halálozások 7,3 százalékát influenza és tüdőgyulladás okozta.

A hivatalos amerikai "járványküszöb" 7,2 százalék. Az Egyesült Államok 10 régiója közül 9-ből jelezték a betegség "megemelkedett" jelenlétét. A szezonális influenza idén hetekkel a megszokott késő januári - kora februári időszak előtt terebélyesedett járvánnyá.

Az idei járvány meghatározó vírustípusa az A típushoz tartozó H3N2-es. A CDC szerint az Egyesült Államok 50 állama közül 47-ből jelentettek influenzaszerű megbetegedéseket.

Az amerikai kórházak a Sziklás-hegységtől Új-Angliáig megteltek influenzás betegekkel. Több egészségügyi intézményből kitiltották a látogatókat, vagy előírták számukra a védőmaszk viseletét. A chicagói kórházakból elbocsátják azokat az alkalmazottakat, akik elutasítják a védőoltást. Egy pennsylvaniai kórházban a lázas betegek sokasága miatt egy sátorral kellett megtoldani az intenzív osztályt.

A mostani járvány ellen kitenyésztett vakcina hatékonysága a CDC szerint 62 százalékos. Az egészségügyi szakemberek kérik, hogy minél többen oltassák be magukat.

Influenza következtében eddig legkevesebb 20 gyerek halt meg a mostani járványidőszakban. A 2011-2012-es, szokatlanul enyhe járvány idején 34, a 2009-2010-es súlyos epidémia idején pedig 282 gyerek halálát okozta a kór.

A CDC szerint egy-egy influenzajárvány alatt átlagosan 24 ezer beteg hal meg az Egyesült Államokban.
| influenza, járvány
2013-01-14 07:23:29


Influenza – Itt az oltás

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkezett a véd...


Új influenza elleni gyógyszer

Az FDA 20 év után engedélyezett egy új influenza elleni gyógyszert. A Xofluza (baloxavir marboxil) influenza elleni antivirális készítményből a tünetek (láz, fájdalom,...


Vége az influenzajárványos időszaknak

Véget ért az influenzajárványos időszak, már csak a járványküszöb alatti megbetegedésszámot regisztráltak az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok - der...


Visszavonulóban a járvány

Az előző héten felére csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; a március 12-18. közötti időszakban, a három munkanapból álló héten az országban 47 szá...


Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatok száma

Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön a román hatóságok.