A Twitteren keresztül követik nyomon az influenzát

A Twitter mikroblogportálon keresztül követik nyomon az influenzás megbetegedéseket az Egyesült Államokban a Johns Hopkins Egyetem szakemberei.

influenza, fertőzés, járvány | MTI Hírek10
A közösségi oldal felhasználói rengeteget foglalkoznak az influenzával, amely idén súlyos és járványszerű méreteket öltött az országban, így a szakembereknek nehéz volt különválasztaniuk a fertőző betegséget csupán érintő és a valódi eseteket említő bejegyzéseket.

A Johns Hopkins Egyetem informatikai tanszékén dolgozó Mark Dredze és kollégái olyan, az emberi nyelv feldolgozására specializálódott technológiákra épülő szűrőprogramot dolgoztak ki, amely kizárólag a valódi influenzás esetekre vonatkozó információkat juttatja el a kutatóknak, kiszűrve minden egyéb, a betegséggel kapcsolatos Twitter-bejegyzést az Egyesült Államokra kiterjedően.

A rendszer teszteléséhez a szakemberek összevetették saját eredményeiket az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) adataival. Mint arra Dredze rámutatott, az amerikai média december végén kapta fel az influenzajárvány témáját, ám a rendszernek sikerült hatékonyan kezelnie a betegséggel kapcsolatos Twitter-üzenetek hirtelen megugrását.

A kutatók térképeket is készítettek, amelyek az influenza elterjedtségét mutatják az egyes államokra lebontva. Dredze reményei szerint a rendszert a jövőben más betegségek nyomon követéséhez is tudják majd használni.
| influenza, fertőzés, járvány
2013-01-28 08:28:30


Web Design & Development Prowebshop