Influenzagyógyszerek hatásosságát vonja kétségbe egy új elemzés

Kétségbe vonja egy új elemzés a világ két vezető influenzagyógyszerének, a Tamiflunak és a Relenzának a hatásosságát.

influenza, gyógyszer, hatásosság | MTI Hírek11
Az analízis szerint az antivirális szerek fél nappal csökkentik ugyan az influenza tüneteinek időtartamát, ám arra nincs bizonyíték, hogy szedésük mellett kevesebb lenne a szövődmény, és arra sem, hogy megállítanák a járvány terjedését - állapították meg a Cochrane-adatbázis alapján dolgozó kutatók.

A 2006-ban kitört madárinfluenza-, majd a 2009-es sertésinfluenza-járvány idején az országok hatalmas összegeket költöttek arra, hogy elegendő készletük legyen antivirális gyógyszerekből. A Tamiflut azért írják fel a betegeknek, hogy megelőzzék vele a tömeges influenzajárványt.

Az egészségügyi kutatók nonprofit világhálózata, a Cochrane Együttműködés készítette tanulmány csütörtökön jelent meg a British Medical Journalben. A Cochrane-elemzés maga nem a gyógyszer klinikai tesztje. A kutatók a Roche-gyártotta Tamiflu és egy kevésbé elterjedt antivirális szer, a GlaxoSmithKline Relenza nevű orvosságának próbáiról szóló 107 tanulmányt vizsgálták meg.

Összegyűjtötték a gyártók és az Európai Gyógyszerügynökség jelentéseit, majd kiszűrték azokat, amelyeket rosszul tervezettnek ítéltek, vagy az elfogultság nagy esélyét állapították meg vele kapcsolatban. Végül a maradék 46 kutatás adatait elemezték.

A megvizsgált klinikai próbák azt bizonyították, hogy akik Tamiflut és Relenzát szedtek, azoknál a placebót szedő kontrollcsoporthoz képest átlagosan fél nappal rövidebb ideig tartottak az influenza tünetei. Ha a két szert az influenza megelőzésére adták, akkor csökkent a tünetek kialakulásának kockázata.

Nem találtak azonban elegendő bizonyítékot arra, hogy a már fertőzött páciensek esetében megakadályozták volna, hogy a vírus másokra átterjedjen. Semmi sem bizonyította, hogy a Tamiflu szedése mellett kevesebben kerültek volna kórházba, és azt sem, hogy a két szer közül bármelyik csökkentette volna a szövődmények - a tüdő- és az arcüreggyulladást, a középfül fertőzéseit a felnőtteknél - olvasható a jelentésben.

A Roche gyógyszergyár nem ért egyet a Cochrane-elemzés Tamiflut illető következtetéseivel. Barry Clinch, a Tamiflu globális fejlesztését vezető szakember szerint "kutatásaikat igen magas szintű elvárásoknak megfelelően végezték".

A Relenza gyártója, a GSK továbbra is úgy véli, klinikai tesztjeik eredményei alátámasztják, hogy a szer hatásos az influenza ellen.
| influenza, gyógyszer, hatásosság
2014-04-10 21:25:34


Web Design & Development Prowebshop