A beoltott amerikaiaknak csak 23 százalékát védheti meg az influenzától az idei vakcina

A beoltottaknak csak 23 százalékát védheti meg az influenzától a vakcina ebben a szezonban Amerikában - közölte az amerikai járványügyi központ (CDC). A gyenge hatásfok a vírustörzsek mutációjának számlájára írható.

influenza, oltás, vakcina | MTI Hírek12
A CDC szezonközi jelentésében leírt eredmény megegyezik azzal, amit a szervezet tavaly jósolt. Akkor a CDC arra hívta fel a figyelmet, hogy a domináns influenza A-vírus (H3N2) genetikailag módosult, amióta a vakcinát kifejlesztették.

Az elemzést öt amerikai állam mintegy 2300 influenzás betegének adatai alapján végezték - áll a csütörtökön közzétett elemzésben.

A 2004-2005-ös influenzaszezonban kezdte a CDC a vakcinák vizsgálatát, azóta a hatásosságuk 10-60 százalék között váltakozott. Szakértők szerint az idei oltás hatásfoka a legrosszabbak közé tartozik.

Az északi féltekén február végén választják ki azokat a vírustörzseket, amelyek ellen a következő szezon oltását fejlesztik. A gyártóknak így nagyjából hat hónapja marad, hogy az augusztusi szezonkezdetre elkészítsék az oltóanyagot.

William Schaffner, a Nashville-i Vanderbilt Egyetem orvosi karának fertőzőbetegség-szakértője szerint elég pontos volt az az előrejelzés, amelynek alapján az idei vakcina készült, mivel tartalmazta a súlyosabb influenzahullámokkal összefüggésbe hozott H3N2-altípust.

Az a baj, hogy a H3N2 éppen eleget változott ahhoz, hogy csökkentse a vakcina hatásosságát. Brendan Flannery, a CDC epidemiológusa szerint a H3-vírusok évről évre módosulhatnak, ám "az idei jókora változás volt".

"Vannak évek, amikor a kórokozó mutálódik, a vakcina mégis hatásosan véd ellene. Ez nem ilyen év" - vélte Flannery.

| influenza, oltás, vakcina
2015-01-16 21:19:05


data-full-width-responsive="true">