Tombol az influenzajárvány Svédországban

Svédországban szokatlanul sok influenzás megbetegedést regisztráltak február utolsó két hetében a helyi egészségügyi hatóságok tájékoztatása szerint.

A Dagens Nyheter című svéd napilap azt írta, hogy az év hetedik hetében 950 bizonyított megbetegedést jegyeztek fel, a rákövetkező héten pedig 948-at. "Tudjuk, hogy ez csak a jéghegy csúcsa, a legtöbb ember ugyanis nem fordul orvoshoz. Általában úgy számolunk, hogy a megbetegedések valós száma százszor vagy akár ezerszer is nagyobb lehet a regisztrált eseteknél" - mondta Anna Sara Carnahan, a svéd közegészségügyi szolgálat munkatársa.

Az egészségügyi hatóságok arról számoltak be, hogy az utóbbi két hétben feljegyzett esetek száma jóval meghaladja a korábbi évek adatait, a 2009-es sertésinfluenza-járványt leszámítva. "Azóta nem jegyeztünk fel ennyi influenzás megbetegedést, hogy 1993-ban elkezdtük vezetni a nyilvántartást" - mondta a járványügyi szakember.

A súlyos influenzajárványok idején általában ezer és 5 ezer között van az influenzás halálesetek száma Svédországban. A szakemberek szerint a legnagyobb kockázatnak az idősek és a legyengült egészségi állapotban lévők vannak kitéve.

| influenza, vírus, fertőzés, járvány, Svédország
2015-02-28 18:15:18


data-full-width-responsive="true">