Kevésbé hatásos az influenza elleni oltás a túlsúlyos embereknél

A túlsúlyosok gyakrabban lesznek influenzások és súlyosabb a betegség lefolyása, ezért ajánlott évente beoltatniuk magukat.

influenza, túlsúly, vakcina, A(H1N1), A(H7N9), túlsúly | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az immunerősítő hatóanyagokat tartalmazó vakcina azonban náluk lehet, hogy kevésbé hatékony, állapították meg egérkísérletek alapján a kaliforniai St. Jude Children's Hospital kutatói. Közleményük az mBIO című szaklapban jelent meg.

A kutatók elhízott és normális egereken kísérletezett. Olyan vakcinákat fecskendezett az állatokba, melyek az A(H1N1) és az A(H7N9) típusú influenza ellen nyújtanak védelmet. Immunválaszt serkentő anyagként alumíniumsókat vagy egy szkvalén nevű anyagot használtak. A túlsúlyos állatoknál jelentősen csökken az immunizálás hatása. A normál súlyú egereknél az adjuvánsokkal kiegészített oltóanyag növelte azon egyedek arányát, amelyek az influenzaoltás után nem kaptak el kisebb betegségeket

A tudományos kutatás arra mutat rá, hogy a túlsúlyos emberek milyen immunválaszt adnak az ilyen oltásokra. Világszerte tíz millió túlsúlyos ember él, akinek testtömegindexe a harmincas érték felett van. Így emberek százmilliói esetében kérdéses a hagyományos oltások hatékonysága.

| influenza, túlsúly, vakcina, A(H1N1), A(H7N9)
2016-08-08 10:45:48

Web Design & Development Prowebshop