Felkészülés az influenzaszezonra

Az őszi hónapokban megszaporodnak a heveny légzőszervi megbetegedések. Ha megfázunk, vagy környezetünkből sikerült elkapni egy légúti fertőzést, jönnek a nagyon kellemetlen tünetek: orrfolyás, torokpír fájdalommal, köhögés, rekedtség, rossz közérzet, hőemelkedések.

influenza, fertőzés, járvány, vírus, védőoltás, vírus | InforMed Hírek14   InforMed | Nagy, M.

A megfázásokért többnyire vírusok a felelősek. Gyorsan, néhány nap alatt enyhülnek a tünetek, gyógyszereket csak a kellemetlen tünetek enyhítése miatt kell szedni: lázcsillapítók, orrcseppek, vitaminok, köptetők, váladékoldók, köhögéscsillapítók.

Lényeges, hogy megerőltető munkát ne végezzenek a betegek, láz esetén ágynyugalom, vitamindús, könnyű étrend, megfelelő klímájú, páratartalmú helyiségben való tartózkodás javasolt.

Ha a panaszok hátterében baktériumfertőzés áll, csak ilyenkor szabad, illetve kell antibiotikumot szedni.

Az őszi hónapokban megszaporodó heveny légúti betegségek még nem tekinthetők influenzának. Tudni kell, hogy az influenza jellegzetes téli járvány, amely a légutak influenzavírusok által okozott fertőző betegsége, sokkal gyakrabban okoz súlyos lefolyású megbetegedést, mint a légutak egyéb vírusos fertőzése.

A kórokozók az influenza A, B, C vírusok, amelyek közül az A-vírus okozta megbetegedés a legsúlyosabb és a leggyakrabban okoz szövődményt. A halállal végződő esetek is az A-vírus rovására írhatók.

Tünetek, szövődmények

A típusos megbetegedés magas lázzal (felnőtteknél 39 fok, gyermekeknél gyakran ennél magasabb is lehet), köhögéssel, torokfájással, fejfájással, izomfájdalommal és gyakran extrém elesettséggel jár. Bár hányinger, hányás és hasmenés is előfordulhat, különösen gyerekeknél, ezek a tünetek nem jellemzőek.

Az influenzás betegek döntő többsége egy-két héten belül meggyógyul, azonban egyeseknél súlyos szövődmény alakulhat ki, melyek minden életkorban előfordulhatnak, de idős illetve krónikus betegségekben szenvedőknél gyakrabban.

Szövődményes betegség elsődlegesen magától a vírustól lehet, vagy másodlagosan baktériumok okozta alsó légúti gyulladás jöhet létre: légcsőhurut, tüdőgyulladás vagy orrmelléküreg-gyulladás.

Ritka, súlyos szövődménye lehet az influenzának az agyvelőgyulladás, amely egy-egy nagyobb járványban mindig előfordulhat. Szövődménnyel zajló influenzának vannak kitéve az idült szív- és tüdőbetegek, cukorbetegek, vesebetegek és immungyengeségben szenvedők, az egészségügyi dolgozók.

Gyermekek és fiatalok ne szedjenek hosszú ideig szalicil tartalmú gyógyszert, mert az influenza mellett súlyos szövődményeket okozhat!

Védőoltás

A veszélyeztetett csoportokban nagyon fontos az influenza megelőzése, amelynek egyik leghatásosabb módja a védőoltás, amit minden évben tanácsos megismételni. A hazánkban elérhető oltóanyagok az A- és B-influenza vírus fertőzés megelőzésére nyújtanak védelmet.

Az oltást végző orvosoknak (háziorvosok, szociális otthonok orvosai, a kórházakban, eü. intézményekben, az eü. dolgozókat oltó orvosok stb.) az oltásnál pontos nyilvántartást kell vezetni. Akik nem jutnak hozzá az ingyenes védőoltásokhoz, orvosi receptre megvásárolhatják gyógyszertárakban az oltóanyagot, 50 százalékos térítés mellett.

Tavalyi oltóanyagot nem szabad használni, mert az influenzavírusban létrejövő változások miatt új altípusú vírus alakul ki, amely ellen a védőoltást is meg kell újítani.

A védettség 1-2 hét alatt alakul ki, és a járvány idejére megmarad. Az influenza és a halálesetek többsége évenkénti védőoltásokkal megelőzhető. Fontos tehát, hogy elsősorban a veszélyeztetett személyek jelentkezzenek védőoltásokra, de az egyébként egészséges embereknek sem árt a védőoltással történő megelőzés.

Kezelés

Sajnos olyan gyógyszerrel nem rendelkezünk, amely a szervezetbe kerülő vírusokat elpusztítaná, antibiotikumok a vírusra nem hatnak, ezért a védőoltáson kívül nagyon fontos, hogy megakadályozzuk a fertőzés járványos továbbterjedését, a vírus bejutását a szervezetbe.

Járványveszélyes időben kerüljük a tömeget, gyakran mossunk kezet, mellőzük a kézfogásokat, melegen, rétegesen öltözködjünk, ne látogassunk influenzás betegeket, ha valaki beteg, maradjon otthon, lehetőleg jól elkülönítve ápolják.

Bőven kell folyadékot fogyasztani, gyümölcsöt, vitaminokat, könnyű étrendet. Gyógyszeresen: vitaminokat, láz- és gyulladáscsökkentőket szedjen a beteg. Ha szövődményes lefolyású az influenza, a beteghez időben orvost kell hívni, aki dönt arról, hogy ápolható-e továbbra is otthon a beteg, vagy kórházba kell küldeni.

A kórházakban fertőző osztályon, vagy erre a célra külön kijelölt influenzarészlegen történik a kezelés. Nem célszerű az influenzás beteget egyéb, más betegségben szenvedők közé fektetni, mert az amúgy is beteg ember mindig fogékonyabb az influenzára.

Az influenza a leggyakoribb előforduló világjárvány, amitől az 1918-as spanyolnátha járvány óta rettegnek az emberek. Akkor több áldozatot követelt, mint az I. világháború. Sajnos azóta is nagy tömegeket érintő járványok formájában, nagyszámú halálesetet okozva ütheti fel a fejét. Jelenleg ennek nem nagy a valószínűsége, de az influenzás megbetegedések halmozódására januárban, februárban számíthatunk.

| influenza, fertőzés, járvány, vírus, védőoltás
2017-09-13 11:41:01


Web Design & Development Prowebshop