Az influenza vírus szezonja

A betegséget először Krisztus előtt 412-ben írták le és az elnevezés a latin "befolyásolni" szóból ered.

influenza, vírus, nátha, közönséges megfázás, grippe, vírus | Gyógy-ír   Kisalföld
Az influenza még mindig nagymértékben befolyásolja világszerte az emberi közösségeket mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból. A ravasz vírus szezonról szezonra változik, a 2000. évhez érkezve azonban a tudósoknak végül is sikerült jobban megérteniük a vírus természetét, minek eredményeként új gyógyszereket fejlesztettek ki az influenza kezelésére.

Miben különbözik a kétféle vírus?

Az influenzavírus a felső és alsó légutakban az orrot, a mandulákat, a torkot, a tüdőket és a középfület fertőzi meg. A vírus a test más részeiben is megtalálható. Az influenza tipikusan az őszi és téli hónapokban fordul elő, az északi féltekén októbertől áprilisig, a déli féltekén áprilistól szeptemberig. Jellemző, hogy robbanásszerűen tör ki az egyes földrajzi övezetekben, és a járvány 6-8 hétig tart.

Az influenzavírusok az orthomyxovírusok családjába tartoznak. Az 1930-as években izoláltak először emberből származó influenzatörzset. A további kutatások kiderítették, hogy a klinikai betegséget okozó influenzavírusnak alapvetően két formája van, az A típus és a B típus, melyek belső fehérjéikben különböznek egymástól.

A típus - a leggyakrabban előforduló törzs, mely a legveszélyesebb helyi és világjárványokat okozza. Az A típusú vírus az emberen kívül néhány állatfajt is megfertőz, pl. disznókat, lovakat és igen sok madárfajt.

B típus - ez is okozhat járványokat, de a B típus csak emberre fertőző.

Hogyan terjed az influenza?

Az influenza elsősorban emberről emberre terjed a nyálcseppek vagy kis részecske nagyságú aeroszolok révén köhögéskor vagy tüsszentéskor. Az orron és a szájon keresztül belélegzett vírusrészecskék lerakódnak a légutak teljes hosszában, vagyis az orrban, a középfülben, a torokban és a tüdőben. A lappangási periódus 18-72 óra, ezen idő alatt a fertőzött személy már terjeszti a vírust. A fertőzött személy a tünetek megjelenése után még négyhat napig terjeszti a vírust.

Milyen szövődmények kísérhetik az influenzát?

Az influenzafertőzés, amennyiben a beteget nem helyezzük ágynyugalomba, nagy valószínűséggel komplikációkat okozhat. Ezek középfülgyulladás, arcüreggyulladás és tüdőgyulladás lehetnek, azonban szívizomgyulladás és agyvelőgyulladás is előfordulhat. A leggyakoribb halálos kimenetelű komplikáció a tüdőgyulladás, mely minden betegcsoportban kialakulhat. Befolyásolja-e az influenza a munkavégző képességet?

Az influenza a munkából való hiányzás egyik fő oka. A számítások szerint az összes betegség miatti hiányzás egytizedéért felelős, ez kb. megegyezik a mozgásszervi betegségek számával és kétszer akkora, mint a pszichiátriai betegségek miatti hiányzás. Az USA egészségügyi statisztikái szerint 79 millió munkanap esett ki 1995-ben influenza miatt. A belga adatok szerint (10 millió lakos) a munkából való hiányzás 56%-kal nő az influenzaszezonban, és 500.000 munkanap esik ki az influenzacsúcs idején. Az influenza nagymértékben rontja a reakcióidőt és a teljesítőképességet. Az influenzás betegek reakcióideje 55%kal csökken az egészséges egyénekéhez képest.

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Gyakran hallani, hogy az emberek egy komolyabb megfázást influenzaként emlegetnek. A megnevezést több esetben használják rosszul, mint jól. Az influenza leteríti az embert. Nagyon egyértelmű különbség van az influenza és a közönséges megfázás között.

Influenza esetén a tünetek hirtelen jelennek meg, és órákon belül rosszabbodnak. A betegek gyakran pontosan emlékeznek arra az időre, amikor a betegség kitört rajtuk. Közönséges megfázás során a tünetek fokozatosan fejlődnek ki.

Míg influenza esetén a torokfájás rendkívül erős lehet, "mintha egy oroszlán marcangolná a mandulákat", közönséges megfázás során legfeljebb torokkaparást érzünk, de a fájdalom nem nagyon erős.

Influenza esetén a láz magas, akár 41 C-fok is lehet, mert a szervezet megpróbálja túlmelegedéssel megölni a vírust. A közönséges megfázás általában enyhe hőemelkedéssel jár.Influenza esetén a nagyon erős fejfájás mindig jelen van. A közönséges megfázást enyhe fejfájás kíséri.

Influenza esetén az egész test fáj, különösen az ízületek. Kifejezett a fáradtság, gyengeség érzése. Közönséges megfázás során az enyhe fájdalmak általában a lábakra korlátozódnak.

Influenza esetén a köhögés gyakori, tüsszögés ritkán fordul elő. Közönséges megfázás során gyakori a tüsszögés és az orrdugulás, mert ez a vírus az orrban koncentrálódik.

Az influenza 1-2 héten át tartó rosszulléttel jár, ezzel szemben a közönséges megfázás gyorsan gyógyul.

Influenza esetén súlyos szövődmények jelentkezhetnek, pl. tüdőgyulladás, arcüreg- és hörgőgyulladás, gyermekeken középfülgyulladás. Közönséges megfázás esetén ennek jóval kisebb az esélye.

| influenza, vírus, nátha, közönséges megfázás, grippe
2007-11-27 22:40:58


data-full-width-responsive="true">