Már az influenza is terjed

fertőzés, influenza, felső légúti megbetegedés | Népszabadság   Népszabadság
Influenzajárvány ugyan nincs, de a tömeges felső légúti fertőzések után immár influenzás megbetegedéseket is jelentettek a szakemberek - mondta el lapunknak dr. Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgató-helyettes főorvosa.

A felső légúti megbetegedéseket többfajta kórokozó váltja ki, közülük a leggyakoribb az RS-vírus. Az ország egyes területein jelentősen megnőtt a betegek aránya. Súlyos a helyzet Fejér, Szabolcs, Bács-Kiskun és Pest megye egyes részein, korántsem annyira azonban, mint egy komoly járvány esetén. Fejér megyében például átlagosan a lakosság 0,9 százaléka beteg, Gárdonyban azonban halmozódtak az esetek, és a polgárok 3,3 százalékánál állapítottak meg vírusfertőzést.

Általánosságban elmondható, hogy országosan még mindig több megbetegedést regisztrálnak az orvosok, mint az ünnepek előtt. Rosszabbodhat a helyzet, amikor véget ér az iskolákban a téli szünet, a közösségekben ugyanis nagyobb a fertőződés veszélye.

Melles Márta hangsúlyozta: tapasztalataik szerint sokan nem fordulnak orvoshoz, ezért nincs teljes képük a betegség terjedéséről. A fertőzöttek egy része "lábon hordja ki" a bajt, így azonban - amellett, hogy terjeszti a fertőzést - gyakrabban kell számolni a szövődményekkel, például tüdőgyulladással, hörghuruttal.

Ütő István, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat budapesti intézetének főorvosa arról tájékoztatott, hogy némileg csökkenni látszik az új felső légúti megbetegedések száma. A múlt héten több mint 19 ezer új megbetegedést jelentettek, ezen a héten azonban kevesebbet, mintegy 15 ezret. Szövődményeket - középfülgyulladást, bronchitiszt - száz betegnél tapasztaltak, közülük tizenöten kerültek kórházba.

| fertőzés, influenza, felső légúti megbetegedés
2002-07-10 15:16:52


Web Design & Development Prowebshop