Még nem késő az influenzaoltás

Az influenza idén nagyon korán és hevesen támadt. Az atlantai Centers for Disease Control and Prevention azt ajánlja, hogy még nem késő védettséget szerezni oltással.

influenza, oltás, védőoltás, idős, kockázat, rizikó, idÅ‘s | The New York Times Health News Service   Medincorp | Solomon, L.

Bár gyakorta keverik össze vírusos gyomorfertőzéssel és az egyszerű megfázással, a vírusos influenza súlyos légúti fertőzés, amelynek tüneti közé a magas lázat, az izom- és végtagfájdalmat, a köhögést, a torokszárazságot és a fejfájást sorolhatjuk.

"Úgy tűnik, az influenza drámaian terjedt az utóbbi hetekben" - jelentette ki Lynette Brammer, a CDC influenza-csoportjának epidemiológusa.

A járvány csúcsidőszaka decembertől márciusig tart. A CDC adatai szerint évente az amerikai lakosság 10-20 százalékát érinti a betegség, és a fertőzöttek 1 százalékának van szüksége kórházi kezelésre.

Brammer szerint még korai lenne véleményt mondani az idei járványról. Ugyanakkor a CDC monitorrendszere, amely 122 amerikai városból gyűjt adatokat, mortalitási számokat és orvosi jelentéseket, laboreredményeket, egyértelműen az esetszámok növekedését jelezte.

A legtöbb ember egy-két héten belül felépül az influenzából, de a nagyobb rizikójúaknak - az idősek és a súlyos krónikus betegeknek - olykor akár életveszélyes komplikációkkal is szembe kell nézniük. A CDC adatai szerint az Egyesült Államokban évente 20000 ember hal meg közvetve az influenza miatt.

Mégis van megoldás: a megelőző védőoltás.

Bár az október és a november a legalkalmasabb, soha nem késő. Védőoltásra minden évben szükség van, hiszen többféle influenzavírus van, és ezek folyamatosan változnak is. Az oltóanyagot minden évben hozzáigazítják az aktuális kórokozókhoz. A vakcinának alig fordul elő mellékhatása.

A védőoltás minden nagy rizikójú személynek ajánlott, így a 65 év felettieknek, a szociális otthonok lakóinak, a krónikus szív-, tüdő- vagy vesebetegeknek, a cukorbetegeknek és a leromlott immunrendszerű személyeknek, akár rák elleni kemoterápia miatt, akár HIV/AIDS miatt gyengült le a védekezőrendszerük. Emellett ajánlatos az egészségügyi dolgozóknak és az előbbi csoporttal gyakran érintkezőknek is beoltatniuk magukat.

"Mindenkinek meg kellene kapnia a vakcinát" - fogalmazott dr. Steven Lamm, a New York University orvosprofesszora. "Az oltás után sem szabad azonban hanyagul viselkednünk. Ennek ellenére ügyelni kell a higiénére, az alapos kézmosásra, a megfelelő alvásra és táplálkozásra." Egészséges emberek esetében az oltóanyag 70-80 százalékos biztonsággal védettséget alakít ki. Ennél kevésbé hatékony az időseknél, akik általában rosszabbul reagálnak a védőoltásokra.

Dr. Lamm klinikai vizsgálatokat végzett egy általa immunmodulátornak nevezett gyógynövénnyel, a macskagyökérrel. Bár további tesztekre még szükség van, az első adatok arra mutatnak, hogy a macskagyökér fokozza a védőoltásra adott immunválaszt, vagyis erősíti az immunizáció hatékonyságát.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| influenza, oltás, védőoltás, idős, kockázat, rizikó
2002-07-31 17:11:56


data-full-width-responsive="true">