Egy tablettától gyógyultak meg az influenzás állatok

Foster City, Kalifornia - Egy kutatókból és egy biotechnikai vállalat szakembereiből álló csoport csütörtökön bejelentette, hogy a közeljövőben megkezdik a humán tesztelését annak az aszpirinnál nem nagyobb tablettának, amelynek hatására a kísérleti állatok egy nap alatt megszabadultak influenzás tüneteiktől.

influenza, gyógyszer, neuraminidáz, inhibitor, neuraminidáz inhibitor | The New York Times Health News Service   Medincorp | Russel, S.

A Foster City-beli Gilead Sciences kutatói azt remélik, hogy Európában az influenza-tablettákat még az idén letesztelhetik embereken is, hogy megállapíthassák, elérhető-e az a jótékony hatás, amelyre a gyógyszer kísérleti egerek és vadászgörények esetén már képesnek bizonyult. A kísérleteket a Gilead a svájci gyógyszergyártó óriáscég, a Hoffmann-La Roche együttműködésével folytatja le.

A vadászgörények különösen alkalmasak influenzával kapcsolatos kutatásokra, mivel szervezetükben hasonló influenzavírus-törzsek találhatók, mint amilyenek emberek millióinak megbetegedését és ezreinek halálát okozzák.

Az állatkísérletekben jól vizsgázott gyógyszerek azonban ritkán váltják be a hozzájuk fűzött reményeket a humán tesztelés során, és számos, fertőzőbetegségekkel foglalkozó szakértő figyelmeztetett arra, hogy a Gilead új készítményét még alaposan le kell tesztelni, mielőtt kijelentenénk, hogy hatásos influenza-elleni gyógyszert találtunk.

Az American Chemical Society folyóiratában egy elemzés jelent meg a készítményről, amely egy "neuraminidáz inhibitor". A cikkből kiderül, hogy a miként állították össze a vegyületet a Gilead gyógyszervegyészei, és hogy miként tudja a gyógyszer elpusztítani a neuraminidázt, vagyis azt az enzimet, amely a fontosabb inflenzavírus-törzsek felületén található.

A Gilead kutatói, akik tanulmányukat egy washingtoni sajtótájékoztatón ismertették, elmondták, hogy a vegyületet, amelyet GS 1404-nek neveztek el, úgy állították össze, hogy az képes legyen azokat a molekuláris folyamatokat megzavarni, amelyeken keresztül a vírus megfertőzi a légutakat.

"Ha meg tudjuk akadályozni ezt a folyamatot, akkor a vírus képtelen átrágni magát a nyálkahártyán. Mintha betömnénk valamivel a vírus száját, és így az nem tud többet enni," mondta Norbert Bischofberger, a Gilead kutatási és fejlesztési igazgatóhelyettese.

A laboratóriumi állatkísérletek azt mutatták, hogy a gyógyszert kapott egerek 87 százaléka túlélte egy nagy dózis influenzavírus beadását, miközben 6 százalék kapott placebót. Magasabb gyógyszerdózisok mellett az összes egér életben maradt, majd a kísérletet vadászgörényekkel lefolytatva hasonló eredmények születtek.

"Az állatoknak teljesen lement a lázuk, és többi tünet, így a köhögés és a tüsszenés is tökéletesen elmúlt," hangsúlyozta Bischofberger.

Bár a készítményt a jelenleg tízéves Gilead cég Peninsula laboratóriumaiban fejlesztették ki, az embereken történő tesztelésre Európában, a Hoffmann-La Roche szervezésében kerül sor. Az óriáscég tavaly szeptemberben megállapodást írt alá a fejlesztőkkel, amelyben 50 millió dollárért megvásárolta a gyártási és forgalmazási jogot az egész világon.

Amint az a Gilead szóvivője, Susan Hubbard elmondta, a La Roche Európában már beszerezte a humán tesztekhez szükséges felhatalmazásokat, de az Egyesült Államokban eddig nem nyújtottak be kérelmet a gyógyszer-teszt engedélyezésére. A cég tervei szerint Amerikában még ez év folyamán megkezdik a kísérleteket, mondta a szóvivő.

A tőzsdén kívüli kereskedelemben csütörtökre a Gilead részvényeinek árfolyama a kezdeti 2,13 dollárról 31,50 dollárra emelkedett. Egy San Francisco-i brókercég, a Pacific Growth Equities elemzője, Thomas Dietz szerint a befektetők jól ismerték az állatkísérletek eredményeit, amelyeket első alkalommal szeptemberben hoztak nyilvánosságra, egy tudományos konferencián.

"A gyógyszer kifejlesztéséhez kisebbfajta áttörésre volt szükség a kémia terén, ezért tartotta az American Chemical Society is olyan fontosnak a felfedezést," mondta Dietz. "Az állatkísérletek eredményei teljesen megalapozottak, de amíg a szert nem tesztelték le embereken, nem lehet biztosan tudni, hogy hatásos-e vagy sem."

Az amerikai szövetségi Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) atlantai központjában, ahol a fertőző betegségekkel foglalkoznak, már kisebb lelkesedéssel fogadták a Gilead találmányát.

"Továbbra is az infuenza elleni védőoltást tartjuk a legfontosabb fegyvernek," hangoztatta Tom Skinner, a CDC szóvivője. "Nem győzzük eleget hangsúlyozni a vakcina fontosságát, különösen az időskorúak esetében."

Skinner szerint az amerikai lakosságból évente mintegy 25-50 millióan szenvednek az influenza miatt láztól, fájdalmaktól és légúti zavaroktól. Minden egyes évben átlagosan 20 ezer amerikai hal meg ebben a betegségben, többségük időskorú vagy rossz immunrendszerű személy.

Hozzátette, hogy a neuraminidázok ellen ható antivirális gyógyszerek új oldalról közelítik meg az influenza problémáját is. "A kutatás hosszú távon ígéretesnek látszik, de a gyógyszerek embereken történő kipróbálása még várat magára," figyelmeztetett.

A piacon jelenleg két olyan víruselleni gyógyszer kapható, amelyeket az influenzavírus ellen fejlesztettek ki: az amantadin és a rimantadin. A készítményeknek azonban korlátozott a hatékonyságuk, többek között azért, mert elsősorban az A vírustörzs ellen hatnak, és az esetek mintegy harmadáért felelős B törzset érintetlenül hagyják.

A brit Glaxo-Wellcome jelenleg szintén folytat kutatásokat egy neuraminidáz inhibitorral, amelyet inhalátorral kell a szervezetbe juttatni, mivel a molekulák szájon át nem alkalmazhatók megfelelően.

A Gilead kutatói azt állítják, hogy készítményük egyaránt hatásos a A és a B vírustörzsek ellen, és mivel könnyen emészthető, tabletta formájában is a szervezetbe juttatható. "Az állatkísérletek alapján a hatékony dózis nagysága 100 milligramm, tehát egy aszpirinnál kisebb tabletta naponta egy-két alkalommal elegendő is lenne." mondta Bischofberger.

Megjelent: San Francisco Chronicle

| influenza, gyógyszer, neuraminidáz, inhibitor, neuraminidáz inhibitor
2002-07-31 18:22:07


data-full-width-responsive="true">