Bemutatták a jövő évi influenza-vakcinát

Bár még nyakig benne vagyunk az idei téli influenzaidényben, a világ egészségügyi szakértői már felkészültek a jövő évi influenzajárvány megfékezésére.

influenza-vakcina, fertőzés, védőoltás, influenza | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

Egy nemzetközi egészségügyi konferencia keretében, a WHO Genfben bemutatta az 1997-1998-as idény influenzavakcinájának összetételét.

A torokfájással, köhögéssel, lázzal, izomfájdalommal és gyengeséggel járó influenzát vírusos fertőzés okozza. A vírusok azonban mutálódnak, változnak, ezért a kutatóknak évről-évre új oltóanyagot kell kifejleszteniük az influenza ellen.

Maga a vakcina azokból az legyengített kórokozókból áll, amelyektől a következő évben várhatóan a legtöbb fertőzés ered.

Az idei oltóanyaggal összehasonlítva a WHO a vakcina három összetevőjéből egyet változtatott meg.

A WHO adatai szerint a jövő évi influenzatörzsek leginkább azokhoz állnak közel, amelyeket már regisztráltak egyszer; 1995-ben Vuhanban, Kínában; 1995-ben Bajoroszágban; illetve 1993-ban Pekingben.

A WHO ajánlása szerint gyermekek és felnőttek - különösen az időskorúak - számára egyaránt fontos lenne az influenza elleni védőoltás, hogy a komoly, időnként halálos fertőzést megelőzhessük.

Bár a védettség mértéke egyénenként változik, az influenzavakcinák az oltásban részesülők átlag 50-80 százalékánál hatásosak. És ha megelőzni nem is sikerült vele a fertőzést, a védőoltás arra is jó, hogy enyhítse a betegség súlyosságát és a komplikációk gyakoriságát.

Az influenzajárvány a WHO adatai szerint ebben az idényben több, mint 44 országban okozott megbetegedéseket.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| influenza-vakcina, fertőzés, védőoltás, influenza
2002-07-31 18:25:25


data-full-width-responsive="true">