Irányelvek a nátha és az influenza kezelésére

NEW YORK, USA - A cinktartalmú cukorkák, mindenféle gyógyszirupok és más, nátha- és influenzaelleni "természetes" készítmények ilyenkor télen gyorsan elfogynak a patikákban, ám a legújabb útmutatások szerint a télen szokásos betegségekre nincsenek csodaszerek.

A nátha megelőzésének egyetlen biztos módja, ha kerüljük a fertőzötteket, gyakran mosunk kezet, ha környezetünkben sok a beteg, és nem dörzsöljük a szemünket-orrunkat, legalábbis ez olvasható a New York-i American Lung Association (ALA) idei, a náthával és influenzával foglalkozó legújabb irányelveiben.

Ezek szerint az influenza prevenciójának legjobb módszere a védőoltás. A szakértők szerint az injekciót a legjobb október-novemberben, még a betegség szezonja előtt megkapni, de ha később kerül rá sor, az sem nagy baj. Idén az ALA becslései szerint 200 millió amerikai fogja elkapni a náthát vagy az influenzát. A halálos influenzás esetek száma várhatóan 10 és 20 ezer között alakul majd.

A gyógynövény-készítményektől és más házi gyógyszerektől a szakértők szerint még mindig nem sok javulás várható. "A cink-cukorkák hatását megvizsgáltuk, de az eredmények nem egyértelműek," jelentette ki dr. Norman Edelman, az ALA gyógyszerészeti tanácsadója. Egy vizsgálat például kimutatta, hogy ha a gyógycukorkákat közvetlenül a nátha tüneteinek jelentkezése után szopogatják el, a betegség lefolyása enyhébb és rövidebb ideig tart. De még ez sem elegendő bizonyíték arra, hogy a cinktartalmú cukorkák valóban hasznosak lennének, mondta dr. Edelman.

Az új irányelvek emellett számos, a megfázással és az influenzával kapcsolatos tévhitet is igyekeznek eloszlatni. Például az elterjedt nézettel ellentétben a csirkehúslevesnek semmiféle speciális gyógyhatása sincs az említett betegségek esetében, és más étrendi módszerektől sem várhatunk semmiféle javulást, szögezte le dr. Edelman. "Felejtsük már el, hogy a náthás beteget etetni, a lázasat pedig éheztetni kell." Ami ebből igaz, hogy a náthás és influenzás betegnek sokkal több folyadékot kell innia, tette hozzá.

Dr. Edelman szerint az amerikaiak többsége össze szokta keverni a náthát az influenzával. A náthát (vagy rhinitist) az okozza, ha a betegség vírusa kontaktusba lép az orr nyálkahártyájával. A szembe vagy szájba jutó kórokozók is eljuthatnak az orrba, és így is létrejön a fertőzés. A náthára a szipogás, a tüsszentés és az orrdugulás jellemző. Az influenzát úgy kapjuk el, ha egy fertőzött személy tüsszent vagy köhög egyet, és a vírust tartalmazó apró cseppek átviszik ránk a kórokozót. Főbb tünetei a láz, a gyengeség és az izomfájdalmak.

Az influenzások akkor forduljanak orvoshoz, ha tüneteik két-három napnál tovább észlelhetők, hogy elkerülhessék a további szövődményeket, például a tüdőgyulladást, derül ki az irányelvekből. A pangást csökkentő orrcseppek és az antihisztaminok, önállóan vagy kombinálva, sokat javíthatnak a megfázásos szimptómákon, állítják a szakemberek. Az acetaminofen csökkenti az influenzás lázat és izomfájdalmakat. Dr. Edelman arra is felhívta a figyelmet, hogy szövődménymentes esetekben antibiotikumokra nincs szükség.

Két vényköteles gyógyszer, az amantadin és a rimantidin megelőzheti az influenza kialakulását, illetve csökkentheti annak időtartamát; ez azoknak ajánlott, akiknek szervezete rosszul tolerálja a védőoltást.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| influenza, irányelvek, nátha, ALA, cinktartalmú, cukorka, cink, gyógynövény-készítmények, rhinitis, vírus, fertőzés, védőoltás, vakcina, oltóanyag, oltás
2002-07-31 19:04:37


data-full-width-responsive="true">