Hatásos az influenzavakcinát tartalmazó orrspray

Egy kísérleti orrspray segítségével jó hatékonysággal lehet az egészséges gyermekeket immunissá tenni az influenza ellen, és eáltal a módszer alternatívája lehet a fájdalmas védőoltásoknak.

influenza, gyermek, influenzavakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, fertőzés, fülfertőzés, orrspray, FluMist | The New York Times Health News Service   Medincorp | Modica, P.

A legfrissebb adatok azt támasztják alá, hogy az orrspray-vakcina (FluMist - gyártja az Aviron) biztonságos és az egészséges gyermekek 93 százaléka számára védettséget ad az influenzavírus fertőzése ellen.

A tavalyi influenza-idény alatt a vakcinás védelmet kapott gyermekeknek csak az 1 százaléka kapta meg a fertőzést, szemben a placebo-csoporttal, ahol 18 százalék. A hatóanyagot gyengített influenzavírusokból állítják elő, amivel kontaktusba kerülve az orrjáratokban antitestek termelődnek.

Az orrspray ráadásul az igen gyakori középfülgyulladást is megelőzi. Az otitis media hátterében sok esetben légúti vírusfertőzés áll. Az új eljárással az influenzával társult fülfertőzések 98 százalékát sikerült megelőzni - az összes középfülgyulladás eset egyharmadát ilyenek alkotják.

A dr. Robert B. Belshe (Center for Vaccine Development, St. Louis Egyetem) által irányított kutatócsoport munkájában 1070 olyan, 15 hónapos és 6 éves kor közötti egészséges gyermek vett részt, akiknél egy-két adaggal végeztek megelőzést, illetve 532 olyan, akik placebót kaptak.

A csoport cikke a The New England Journal of Medicine legújabb számában olvasható.

"A közegészségügy ezzel olyan eszközhöz jutott, amivel komoly sikereket érhetünk el a gyermekek fertőzöttségi adatainak javításában," mondta dr. Belshe, majd hozzátette, hogy a vakcinát így különösebb nehézség nélkül bárki beadhatja a gyermekeknek. Az FDA (az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari ellenőrző hivatala) még nem hagyta jóvá az új védekezési módszert.

A kutatókat is meglepte, hogy a vakcina ennyire jó hatásfokú védettséget ad az influenza eredetű otitis media ellen, mondta dr. Belshe. Influenza esetén a középfülben váladék halmozódhat fel, és az ebben felgyülemlő baktériumok okozzák a fülfertőzést, tudtuk meg a szakértőtől.

"Egy-egy influenzajárvány idején a középfülgyulladásos esetek 30 százalékát meg lehetne előzni influenza-oltóanyaggal. Fontos előrelépés, hogy a szezon alatt a betegség gyakoriságát harmadával csökkenteni tudjuk," mondta a kutató.

Annak ellenére, hogy az influenza 10-szer gyakoribb a gyermekek körében, az egészséges gyermekeket nem szokták rendszeresen beoltani, legalábbis ez derül ki a National Institutes of Health illetékesei szerint. Az immunizáció jelenleg a 65 évesnél idősebbek és a legyengült immunrendszerűek számára ajánlott, mert körükben a nagyobb a valószínűsége a súlyos influenzás komplikációknak. A fokozottan veszélyeztetett gyermekek körébe tartoznak az asztmások, a sarlósejtes vérszegénységben szenvedők, az immunrendszeri és szívbetegek.

A módszernek köszönhetően talán több gyermeket immunizálnak az iskolákban, klinikákon, és talán az eljárást más általános fertőzések prevenciójában is használni fogják.

"Tudjuk, hogy a fokozottan veszélyeztetett gyermekek és fiatalok kevesebb mint negyedét oltják be évente, és meggyőződésem, hogy egyik ennek legfőbb oka az immunizálás módja," kommentálta a hírt dr. Elizabeth Barnett, a Boston Kórház fertőző betegségeket kutató laboratóriumának gyermekgyógyász-professzora, aki bevezetőt írt a cikk elé.

"Az újdonság azért ígéretes, mert az oltással azonos védettséget biztosít, de a könnyen kezelhetőbb spray formában," mondta a professzor, "és így több immunizálásra kerülhet sor."

Megjelent: Medical Tribune News Service

| influenza, gyermek, influenzavakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, fertőzés, fülfertőzés, orrspray, FluMist
2002-07-31 20:56:15


Web Design & Development Prowebshop