Új fegyver a láthatáron az influenzavírus elleni harcban

NEW YORK - Két influenza-szakértő nemrégiben New Yorkban tartott előadást; szerintük bár az influenzajárvány állandóan fenyeget, a vírus jobb megismerése csökkentheti a betegség lefolyásának hevességét.

influenza, vírus, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, influenzavírus, FDA, vírus, influenzavírus | The New York Times Health News Service   Medincorp | Norton, A.
A vírus szerkezetének és a járványok kialakulási mechanizmusának alaposabb ismeretével felfegyverkezve a kutatók új módszereket vetnek be az influenza ellen.

Az egyik ilyen szer, amely a közeljövőben kapható lesz, a FluMist nevű orrspray, a Mountain View-i Aviron cég terméke. Mivel közvetlenül az orrjáratba kerül, a permet olyan antitesteket termel, amelyek a vírus közvetlen behatolási helyén vehetik fel a harcot a betegséggel, magyarázta dr. Robert B. Belshe, a vakcina kifejlesztőinek vezetője, a St. Louis-i egyetem fertőző- és immunológiai osztályának vezetője. A klinikai kísérlet során a vakcina eredményes volt gyerekeknél injekció formájában, és dr. Belshe szerint "hathatós védelmet" jelentett a középfülgyulladás ellen. Ha az FDA elfogadja a gyógyszert, 2000-ben kapható lesz.

Egy másik kutatás a vírus komplett géntartományát célozza meg. Robert G. Webster, a memphisi St. Jude gyermekkórház mikrobiológusa szerint ez az információ lehetővé teszi a kutatók számára, hogy jobb vakcinákat kísérletezzenek ki, és hogy kiderítsék, bizonyos vírustörzsek, mint pl. a spanyolnátha - amely 1918-ban 20-40 millió ember halálát okozta szerte a világon - miért ilyen életveszélyesek. Jelenleg vizsgálják mind a megelőzés, mind a kezelés szempontjából a neuraminidáz inhibitoroknak nevezett szereket, amelyek meggátolják, hogy a vírus kiszabaduljon a sejtekből.

Webster, aki egyben az WHO amerikai központjának az igazgatója is, hozzátette azonban, hogy még nagyon sok kutatómunkára van szükség.

"Még nem elég az éberség és az ellenőrzés" - mondta arra célozva, hogy az elmúlt évben kitört az Egyesült Államokban a A/Sidney nevű vírusjárvány.

Mivel az influenza minden évben új és új mutációkkal jelentkezik, a WHO, a Centers for Disease Control and Prevention és az FDA kutatóinak állandóan figyelemmel kell követni a vírust, hogy "meg tudják jósolni", melyik törzs fog támadni a következő évben. Azokat aztán besorolják - inaktív állapotban - megfelelő év oltóanyagai közé, hogy erősítsék a betegek immunrendszerét.

Múlt évben a Sydney - az egyik legveszélyesebb törzs - a vakcina kikísérletezése után enyhült. Az idei oltóanyagok közt van egy A/Sydney-szerű törzs is.

Az influenza az amerikai lakosságnak mintegy egyharmadát támadja meg évente, s évi 20 ezer halálesetet okoz; sokan nem is tudják, fertőzöttek-e a vírussal, vagy sem.

Dr. Belshe szerint az influenza legfőbb ismérve a gyorsan felszökő láz. Egyéb jellemző tünetek még az izomfájdalmak, torokfájás és köhögés.

A súlyos esetek szövődményeként jelentkezhet bakteriális tüdőgyulladás, bronchitis vagy sinusitis, és, különösen a gyerekeknél, középfülgyulladást is okozhat. A legveszélyeztetettebbek a 65 év fölöttiek, az idősek otthonaiban ápoltak, a krónikus szív- és tüdőbetegségben szenvedők, azok a gyerekek, akik hosszú távú aszpirinkúrán vannak, és a terhességük második vagy harmadik harmadában levő nők.

Ezeknek a csoportoknak igen ajánlott minden ősszel az oltás, de Webster szerint kevés az oltást igénybevevők száma. "A lakosság jelentős része nem részesül oltásban. Ráadásul több és jobb oltóanyagra van szükségünk" - tette hozzá.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| influenza, vírus, vakcina, védőoltás, oltóanyag, oltás, influenzavírus, FDA
2002-07-31 22:29:27


data-full-width-responsive="true">