Egyes tanulmányok szerint hatásos az influenza elleni inhalátor

Két egymástól független tanulmány is meggyőző bizonyítékokkal szolgál arra nézve, hogy az zanamivir nevű vírusellenes gyógyszerrel megelőzhető az influenza. Az egyikben két közép-nyugati egyetem diákjai vettek részt, a másikat egy torontói kórházban a fertőzés veszélyének leginkább kitett betegein végezték el.

influenza, zanamivir, inhalátor | The New York Times Health News Service   Medincorp | Ungar, E.

A zanamivir a neuraminidáz-inhibitoroknak nevezett vírusölő gyógyszercsoport első terméke. Az inhibitorok megakadályozzák egy, az influenzavírus szaporodásához szükséges enzim létrejöttét a szervezetben.

A szert inhalátorral bevitt száraz por formájában használják. A többi gyógyszerrel ellentétben, amelyek csak az influenza A-vírus ellen hatnak, a zanamivir egyaránt hatásos mind az A-, mind a B-típusú influenzavírus esetében.

Az egyetemi tanulmányban, amely a Journal of the American Medical Association (https://www.ama-assn.org/public/journals/jama/jamahome.htm) július 7-i számában jelent meg, a University of Michigan és a University of Missouri 1107 diákja vett részt az 1997-es influenzajárvány idején.

A diákok fele négy héten át napi egy alkalommal lélegzett be zanamivirt, míg a másik fele placebót. Ezután az Ann Arbor-i University of Michigan School of Public Health dr. Arnold S. Monto vezette kutatócsoportja megfigyelte, ki betegszik meg a diákok közül.

Az influenza mint vírusfertőzés elsődlegesen a tüdőt támadja meg, lázzal, hidegrázással, torokfájással jár és, főként az idős korúaknál tüdőgyulladáshoz vezethet.

Az influenza az Egyesült Államokban évente 25-50 millió embert érint, a betegek többsége nem kapott oltást. Egy átlagos évben az influenza 20-40 esetben halálos kimenetelű, és 300 ezren kerülnek kórházba évente.

A gyógyszernek tulajdonítható mellékhatások a vizsgált személyek mindössze 5 százalékánál jelentkeztek, de ez a szám ugyanennyi volt a kontrollcsoportban is. Dr. Monto szerint a kevés mellékhatás oka az, hogy a gyógyszer belégzés útján kerül a szervezetbe. "A beteg belélegzi, és a szer egyenesen oda kerül, ahova való, a légutakba. A készítmény szinte egyáltalán nem kerül a véráramba, így kicsi a más gyógyszerekkel való kölcsönhatás valószínűsége."

A torontói kórházi tanulmány elvégzését az váltotta ki, hogy múlt télen egy kórházban mind A-, mind pedig B-típusú vírussal fertőző influenzajárvány váratlanul kitört.

"Az ilyesmit nem lehet előre tervezni" - mondta dr. John Conly, a torontói University Health Network igazgatója. - "Természetes kísérlet volt, amelyben részt vett mind az A-, mind a B-vírus."

A részleg minden betege két héten át zanamivirt kapott. Normális körülmények között a kutatók azt várták volna, hogy a betegek legalább 30 százaléka megkapja az influenzát, ám mindössze egyetlen további ápolt betegedett meg.

A zanamivir "jelentős új fegyver az influenzavírus elleni harcban," - jelentette ki dr. Conly.

A Research Triangleu által kifejlesztett zanamivirt a Glaxo-Wellcome Relenza néven hozza forgalomba. Bár az FDA még nem fogadta el az Egyesült Államok-beli forgalmazásra, Nyugat-Európában és Ausztráliában kapható; az egy kúrához elegendő mennyiség ára 25 dollár.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| influenza, zanamivir, inhalátor
2002-08-01 00:12:04


Influenza – Itt az oltás

Elsősorban a súlyos szövődmények elkerülése miatt érdemes beadatni az influenza elleni védőoltást - írja a Népszava annak kapcsán, hogy a napokban megérkezett a véd...


Új influenza elleni gyógyszer

Az FDA 20 év után engedélyezett egy új influenza elleni gyógyszert. A Xofluza (baloxavir marboxil) influenza elleni antivirális készítményből a tünetek (láz, fájdalom,...


Vége az influenzajárványos időszaknak

Véget ért az influenzajárványos időszak, már csak a járványküszöb alatti megbetegedésszámot regisztráltak az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok - der...


Visszavonulóban a járvány

Az előző héten felére csökkent az influenza miatt orvoshoz fordulók száma; a március 12-18. közötti időszakban, a három munkanapból álló héten az országban 47 szá...


Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatok száma

Romániában 87-re nőtt az influenza halálos áldozatainak száma - közölték csütörtökön a román hatóságok.